Hlavní obsah

Nejkrvavější útok teroristů za dva roky: v Bagdádu zemřelo přes 130 lidí

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 132 mrtvých a až 600 zraněných si v neděli vyžádaly dvě exploze, které otřásly centrem Bagdádu. První zprávy hovořily o zhruba 30 obětech. Bilanci obětí upřesnily agentury Reuters a AFP s odvoláním na policejní a zdravotnické zdroje. Jde o nejkrvavější útok v Bagdádu za poslední dva roky.

Foto: Reuters

Mohutné výbuchy u bagdádské budovy ministerstva spravedlnosti si vyžádaly přes sto obětí.

Článek

Podle posledních zjištění policie byly výbušniny nastraženy v automobilech. Nejspíš tak nešlo o sebevražedné útoky, jak se někteří policisté původně domnívali.

První nálož explodovala ráno před ministerstvem spravedlnosti. O několik minut později vybuchla druhá u budovy provinční vlády.  

Na místech bezprostředně po explozích zavládl chaos. Lidé vybíhali z okolních budov, požárníci hasili hořící auta a rychle se z ulic snažili odstraňovat mrtvá těla.

"Nechápu, že jsem ještě naživu. Ten výbuch zničil všechno... bylo to jako zemětřesení, nic už není na svém místě," popsal situaci agentuře Reuters svědek jednoho z útoků.  

Pumových a sebevražedných útoků v Iráku přibývá od července, kdy se z iráckých měst stáhly americké bojové jednotky. Násilnosti vyvolávají pochybnosti o tom, zda jsou Iráčané schopni nahradit americké oddíly. Podle dohod mají být všichni Američané z Iráku staženi do konce roku 2011.

Nedělní útoky v Bagdádu jsou nejkrvavější za poslední dva roky. Poslední útok podobného rozsahu se odehrál v irácké metropoli 19. srpna, kdy série explozí zasáhla v Bagdádu ministerstva zahraničí a financí. Tehdy zahynulo takřka 100 lidí.

FOTO: ČTK/AP

Výběr sebevražedných útoků v Iráku s velkým počtem obětí v posledních dvou letech:
2008
98 mrtvých1. února - Dvě sebevražedkyně zaútočily na dvou tržištích v centru Bagdádu, přičemž také zranily přes 200 lidí.
68 mrtvých6. března - Dva pumové útoky v rušné šíitské čtvrti Karráda v Bagdádu, rovněž 120 zraněných.
60 mrtvých23. ledna - Pumový útok v severoiráckém Mosulu na obytný dům. Dalších 280 osob bylo zraněno.
2009
Nejméně 132 mrtvých25. října - Dva pumové útoky v centru Bagdádu; nejméně 600 osob utrpělo zranění.
Více než 100 mrtvých19. srpna - Šest synchronních útoků na vládní budovy v Bagdádu měla navíc na svědomí i zhruba 1000 zraněných.
Nejméně 89 mrtvých23. dubna - Dva sebevražedné útoky: jeden v centru Bagdádu a druhý ve městě Mukdadíja, kde byla terčem atentátu skupina íránských poutníků; na 80 lidí bylo zraněno.
Nejméně 73 mrtvých20. června - Pumový útok sebevražedného atentátníka v automobilu u šíitské mešity Rasúl v blízkosti severoiráckého Kirkúku si vyžádal také přes 200 zraněných.
Nejméně 60 mrtvých24. dubna  - Dva sebevražední útočníci odpálili nálože na svém těle u bran šíitské svatyně v Bagdádu; 125 lidí zraněno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám