Hlavní obsah

Palestinci vypálili na Izrael raketu

– Tel Aviv • Aktualizováno

Na území Izraele byla v úterý večer vypálena nejméně jedna raketa z pásma Gazy, které ovládá palestinské hnutí Hamás. Izraelská média původně informovala o pěti raketách. Dva lidé byli ošetřeni kvůli šoku, nikdo nebyl zraněn.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Kouřová stopa po raketě odpálené na Izrael z pásma Gazy. Archivní snímek

Článek

Zbytky jedné rakety vojáci objevili nedaleko jihoizraelského města Ašdod, asi 20 kilometrů od pásma. Izraelce před nebezpečím varovaly sirény.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. List Times of Israel s odvoláním na palestinské zdroje uvedl, že za útokem nejspíš stála radikální organizace Islámský džihád.

V tomto hnutí údajně probíhají rozpory mezi jednotlivými frakcemi. Islámský džihád si nedávno zvolil nového velitele zodpovídajícího za sever pásma Gazy, jeho předchůdce v této funkci s tím ale nesouhlasil. Došlo ke střetům, které se jedna ze stran rozhodla řešit i tím, že vypálí rakety na Izrael.

Bezpečnostní síly Hamásu již údajně prohledaly místo, odkud byla raketa vypálena, a zadržely několik podezřelých.

Hnutí Hamás v minulosti vypálilo na Izrael tisíce raket, útoky ale téměř přestaly po skončení loňské letní války s židovským státem, uvedla agentura AP. Naposledy dopadla jedna raketa v oblasti Sderotu letos 24. dubna, předtím k podobnému incidentu došlo v prosinci loňského roku.

Padesátidenní válka si loni vyžádala život 73 obyvatel Izraele, z toho 67 vojáků a šesti civilistů, a více než 2100 Palestinců, z toho téměř 1500 civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám