Hlavní obsah

Palestinci proti Palestincům. Atentát na premiéra v Gaze připisuje vláda Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza/Ramalláh
Aktualizováno

Poblíž konvoje palestinského premiéra Ramího Hamdalláha, který v úterý přijel na návštěvu Pásma Gazy, vybuchla nálož. Podle prvních zpráv médií výbuch lehce zranil sedm členů vládní ochranky, premiér je ale v pořádku a pokračuje v programu. Palestinská samospráva odpovědnost za útok připsala radikálnímu Hamásu, který v Pásmu Gazy vládne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poblíž konvoje palestinského premiéra vybuchla v Pásmu Gazy náložVideo: Reuters

 
Článek

Bomba u konvoje vybuchla v blízkosti hraničního přechodu Bajt Hanún.Hamdalláh řekl, že je stále rozhodnut dosáhnout jednoty v palestinském vedení. Do Pásma Gazy přijel ke slavnostnímu otevření čističky odpadních vod, k jejímuž vybudování přispěly 75 miliony dolarů (1,5 miliardy Kč) Světová banka a Evropská unie. Svou návštěvu ale premiér kvůli útoku zkrátil.

"Navzdory tomu, co se dnes stalo, se do Gazy vrátím. Vyzývám Hamás, aby vládě umožnil účinnou kontrolu v Pásmu Gazy. Dnešní událost nám nezabrání v tom, abychom nadále usilovali o usmíření. Budeme budovat naše instituce a s pomocí Egypta tlačit na smíření. Vyzývám Hamás a další frakce, aby se zúčastnily jednání palestinské rady, která se sejde v dubnu," řekl Hamdalláh. Jednání Palestinské národní rady, což je zákonodárný orgán pro obyvatele palestinských území i pro Palestince v diaspoře, svolala Organizace pro osvobození Palestiny na 30. duben.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Místo výbuchu

Původně bylo ohlášeno smíření Hamásu s konkurenční stranou Fatah, která ovládá další palestinské území - Západní břeh Jordánu. Tam také sídlí vláda, k níž patří Hamdalláh. Smíření mělo ukončit mocenský rozkol mezi Palestinci a umožnit sestavit společnou vládu.

Palestinské vedení v Ramalláhu úterní incident považuje za pokus o vraždu. V konvoji byl také velitel palestinské rozvědky Madžíd Faradž. Všichni zranění jsou členové ochranky.

Usmíření vázne

Smíření obou soupeřících stran vázne. Podle loňské dohody měl Hamás předat kontrolu nad úřady v Pásmu Gazy do prosince, ale nestalo se tak.

Hamás zvítězil ve volbách v roce 2006 a o rok později v bojích porazil Fatah v Pásmu Gazy a ujal se vlády nad tímto územím sám. Vlivem izraelské a egyptské blokády se území dostalo do ekonomicky neudržitelné situace a Hamás oznámil, že úřady předá samosprávě, která dosud řídila Západní břeh Jordánu.

Dohoda byla sice podepsána v říjnu, ale nezahrnovala sporná témata, jako je bezpečnost nebo přesný harmonogram předání úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám