Hlavní obsah

Palestinci obsadili staveniště plánované židovské osady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Asi 250 Palestinců a beduínů v pátek obsadilo možné stanoviště plánované izraelské osady na palestinském západním břehu Jordánu. Zřídili si tam stanový tábor a oznámili, že jsou odhodláni vydržet na místě tak dlouho, dokud stavební povolení nedostanou palestinští vlastníci půdy, informovaly agentury DPA a AP.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Asi 250 Palestinců a beduínů v pátek obsadilo možné stanoviště plánované izraelské osady na palestinském západním břehu Jordánu.

Článek

Izraelská vláda premiéra Benjamina Netanjahua po listopadovém uznání Palestiny za pozorovatelský nečlenský stát OSN ohlásila plány na výstavbu 3000 nových bytů v oblasti mezi Jeruzalémem a osadou Maale Adumim. Palestinská strana izraelský krok odsoudila jako očividnou odvetu a označila ho za izraelskou agresi "proti státu". Ostrou kritiku sklidil Izrael i od svých spřátelených států.

Palestinci se obávají, že nová izraelská osada by mohla úplně zmařit plány na řešení blízkovýchodního konfliktu v podobě dvou států. Realizace výstavby, která by propojila největší osadu Maale Adumim s židovskými čtvrtěmi ve východním Jeruzalémě, by podle nich prakticky rozdělila západní břeh Jordánu na dvě části a ohrozila životaschopnost palestinského státu. Znemožnila by také vyhlášení východního Jeruzaléma za hlavní město samostatné Palestiny, varují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám