Hlavní obsah

Pákistánský expremiér dostal za korupci sedm let vězení a pokutu

Islámábád

Pákistánský expremiér Naváz Šaríf dostal v pondělí u soudu v Islámábádu trest sedm let vězení a pokutu 25 milionů dolarů (asi 560 milionů Kč) za korupci v souvislosti s jeho údajným vlastnickým podílem v ocelárnách v Saúdské Arábii. V další kauze ale soud Šarífa zprostil viny, uvedla pákistánská média.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Bývalý pákistánský premiér Navaz Šaríf

Článek

Podle médií byl expremiér u soudu zatčen a převezen do vězení. Před vynesením verdiktu, proti němuž se lze odvolat, se před budovou soudu střetli expremiérovi příznivci s policií.

Osmašedesátiletý Šaríf, který byl premiérem do loňského července, byl už letos v červenci odsouzen k deseti letům vězení za korupci v souvislosti s nákupem luxusních bytů v Londýně. I v této kauze vinu odmítl, kauza je podle něj politicky motivovaná. Už v létě byl Šaríf zatčen, v září ho ale soudce pustil z vazby na kauci.

Šaríf byl pákistánským premiérem třikrát, žádné z volebních období ale nedokončil. Loni v létě rezignoval poté, co nejvyšší soud rozhodl, že je nezpůsobilý vykonávat úřad kvůli obvinění z korupce. Vyšetřování v několika kauzách začalo díky odhalení z takzvaných Panamských dokumentů, které odkryly převádění peněz do daňových rájů u řady politiků z různých koutů světa.

Dcera dostala sedm let

Naváz Šaríf byl obviněn na základě informací z Panamských dokumentů ve třech kauzách, spolu s ním ve všech figurují i jeho dva synové a v kauze luxusních bytů v Británii byla odsouzena letos i jeho dcera Maryam, která dostala trest sedm let odnětí svobody.

Pondělní dva verdikty se týkají dvou firem (oceláren Al-Azizia Steel v Saúdské Arábii a investiční firmy Flagship Investments v Británii), které založila Šarífova rodina v roce 2001. Podle soudu expremiér neprokázal, kde na založení těchto firem vzal peníze. Naváz tvrdí, že mu firmy nepatřily a že je založili jeho synové. V kauze firmy v Británii byl Šaríf viny zproštěn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám