Hlavní obsah

Pákistán znovuotevřel klíčový hraniční přechod s Afghánistánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistán v sobotu s "okamžitou platností" znovuotevřel stěžejní hraniční přechod do Afghánistánu, kudy směřují konvoje se zásobami pro jednotky Severoatlantické aliance. Přechod Pákistán zablokoval 30. září v reakci na letecký útok NATO, při němž zahynuli na hraničním stanovišti tři pákistánští vojáci a tři další utrpěli zranění.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu, ilustrační foto

Článek

Podle agentury AP není zatím jasné, zda kamióny mohou začít hraniční přechod používat hned, nebo bude ještě třeba vyřešit některé technické záležitosti.

Krátkodobě uzavřený přechod Torcham v Chajbarském průsmyku je spolu s přechodem Čaman hlavní silniční tepnou, po níž jezdí do sousedního Afghánistánu cisterny s pohonnými hmotami a kamiony s dalšími zásobami pro mezinárodní jednotky. Jeho uzavření podle AP usnadnilo ozbrojencům útoky na kamiony čekající na pákistánském území, které se udály v posledních dnech.

Zatím poslední útok se odehrál v sobotu, kdy skupina asi 20 ozbrojenců podpálila tři desítky cisternových kamionů, které parkovaly na odpočívadle u města Síbí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám