Hlavní obsah

Osad na Západním břehu Jordánu se nikdy nevzdáme, prohlásil izraelský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael se nikdy nevzdá židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. V pondělí to při oslavách v osadě Barkan prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. O jeho výroku informovala agentura AP.

Foto: Heidi Levine, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Judea a Samaří zaznamenávají velké pokroky v rozvoji. Vrátili jsme se napořád. Žádné rušení osad na území Izraele se konat nebude,“ řekl Netanjahu.

Izrael okupuje Západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém od války v roce 1967. Své osady rozšiřuje navzdory kritice mezinárodního společenství, poukazující na porušení práva. Tato území mají společně s pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát. Na západním břehu je přes 100 židovských osad a dohromady na jeho území a ve východní části Jeruzaléma žije 600 tisíc Židů.

Palestinská samospráva se proti Netanjahuově výroku ostře vymezila a vyzvala vládu amerického prezidenta Donalda Trumpa, který nastolil příznivější politiku vůči Izraeli než jeho předchůdce Barack Obama, aby ho odsoudila.

Reklama

Výběr článků

Načítám