Hlavní obsah

ON-LINE: Situace na letišti v Kábulu je extrémně složitá, je tam už i Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Povstalecké hnutí Tálibán přebírá kontrolu nad Afghánistánem a pozvalo do vlády také ženy. Ostatní země pokračují v evakuaci svých ambasád, nejinak je na tom i Česká republika. Dění v Afghánistánu sledujeme v on-line reportáži.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Tálibánský bojovník v Kábulu

Článek

15:28 - V Afghánistánu došlo k vojenskému i politickému kolapsu, jehož rychlost byla překvapivá, řekl šéf NATO Jens Stoltenberg. Afghánská vláda podle něj selhala.

15:10 - České vojenské letadlo veze z Kábulu 87 pasažérů. Jsou mezi nimi Češi, Afghánci i dva občané Evropské unie. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Informaci potvrdilo i ministerstvo obrany. Evakuační speciál z Kábulu odletěl dnes odpoledne. Na palubě je podle ministrů obrany Lubomíra Metnara (za ANO) a zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) i velvyslanec Jiří Baloun, vojáci a místní spolupracovníci s rodinami.

Armáda uvedla, že afghánským tlumočníkům nepomáhá jenom s evakuací. „V Česku pro ně zajišťujeme ubytování, stravování, zdravotní péči a psychologickou podporu,” uvedla na Twitteru.

13:23 - Český vojenský speciál, který stále čeká na letišti v Kábulu, má do Prahy odvézt i velvyslance Jiřího Balouna. Tím by byla evakuace diplomatického zastoupení v Afghánistánu dokončena.

Situace na letišti je podle informací z místa extrémně složitá, na letišti jsou již přítomni zástupci Tálibánu.

Evakuací a situací v zemi se dopoledne zabýval krizový štáb českého ministerstva zahraničí, ten opět zasedne dnes odpoledne v 15:00.

Tálibánci si po dobytí Kábulu užívají na autíčkách

Svět

11:32 - Turecko jedná se všemi stranami v Afghánistánu, včetně Tálibánu, oznámil turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu prostřednictvím agentury Anadolu.

10:55 - Německá armáda prvním evakuačním letem z Kábulu do uzbecké metropole Taškentu přepravila v noci na dnešek jen sedm lidí, ačkoli kapacita vojenského stroje je 114 lidí. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nebyla kvůli chaotické a vyhrocené bezpečnostní situaci jiná možnost.

Zoufalý útěk z Kábulu. V letadle pro 134 vojáků se tísnilo 640 lidí

Blízký a Střední východ

10:31 - „Tohle nikdo nečekal. Samozřejmě, že bychom bývali zasáhli, kdybychom to čekali,” řekl britský ministr zahraničí Dominic Raab ve vysílání stanice Sky News na téma rychlého postupu Tálibán.

9:51 - Vysoce postavený představitel hnutí Tálibán podle AP vyzval ženy, aby se podílely na chodu státu. „Islámský emirát nechce, aby ženy byly oběťmi,” uvedl ve vysílání televize, kterou nyní Tálibán kontroluje, člen kulturní komise hnutí Inamulláh Samanganí. „Podle práva šaría by měly být ve vládní struktuře,” dodal.

„Struktura vlády není plně jasná, ale na základě zkušeností by tu mělo být plně islámské vedení a zapojit by se měly všechny strany,” uvedl Samanganí.

9:10 - Tálibán vyhlásil všeobecnou amnestii pro státní úředníky a vyzval je, aby se vrátili do práce, píše s odvoláním na představitele hnutí AFP.

9:05 - Německo otevřelo letecký most mezi Kábulem a Taškentem, evakuace vázne. Ministryně obrany řekla, že odletět mohli jen lidé, kteří už byli na letišti.

Turecko staví na hranicích zeď proti Afgháncům

Blízký a Střední východ

8:49 - Armádní evakuační letoun podle neoficiálních informací ČTK již přistál v Kábulu. Z Afghánistánu by měl odvézt další místní spolupracovníky ČR.

8:10 - Evropa potřebuje vytvořit humanitární koridory kvůli uprchlíkům přilétajícím z Afghánistánu. Vyhne se tak nekontrolovanému přílivu migrantů, uvedl komisař EU pro ekonomiku a bývalý italský premiér Paolo Gentiloni.

8:01 - Tálibán vyhlásil amnestii pro všechny vládní představitele a vyzval je, aby se vrátili do práce. „Měli byste se vrátit ke svým každodenním životům s plnou důvěrou,” cituje vyjádření Tálibánu agentura AFP.

7:50 - Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k solidaritě s Afghánci. USA schválily humanitární pomoc afghánským uprchlíkům 500 milionů dolarů.

7:40 - První den vlády Tálibánu zůstává v Kábulu zavřená většina obchodů stejně jako vládních institucí a úřadů. V ulicích podle serveru Tolo News nejsou k vidění téměř žádné ženy. „Jsou tu znát obavy, situace se hodně změnila,” řekl jeden z obyvatelů Kábulu Ghúlam Dastagír. Místní doufají, že se co nejdříve otevřou právě úřady a vládní instituce.

6:44 - Letadlo, které má z Afghánistánu evakuovat do Česka další lidi, odstartovalo z ázerbájdžánského Baku, kde čekalo na povolení přistát v Kábulu. S odvoláním na údaje z letových radarů o tom ráno informovala Česká televize. Jde o druhý evakuační speciál, který Česko do Afghánistánu vypravilo. První dopravil v pondělí ráno do Prahy 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami.

Turecko staví na hranicích zeď proti Afgháncům

Blízký a Střední východ

Cesta z Baku do Kábulu trvá letecky zhruba 2,5 hodiny.

Letiště v Kábulu je opět v provozu, přistáli na něm další američtí vojáci

Zahraniční

6:32 - Podle čínského ministra zahraničí Wanga I bude mít „úspěšné stažení” amerických vojsk z Afghánistánu „vážné negativní důsledky”. V telefonátu s americkým protějškem Antonym Blinkenem se přesto Wang I zavázal spolupracovat s Washingtonem na podpoře stability v Afghánistánu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám