Hlavní obsah

Tálibánci si po dobytí Kábulu užívají na autíčkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Zatímco Západ stále vstřebává šok z bleskového dobytí Kábulu Tálibánem, jeho bojovníci už si našli čas na povyražení. Po internetu kolují záběry vousatých džihádistů, jak se projíždějí se samopaly v rukou v zábavním parku na autíčkách a na kolotoči. V úterý je převzala a rozeslala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibánci ovládli zábavní park v KábuluVideo: AP

 
Článek

Vedle autíček se bojovníkům Tálibánu zalíbil také kolotoč s poníky. Video údajně pochází z Kábulu a není vyloučeno, že jde o součást strategie, která chce Tálibán vykreslit v přívětivém světle.

Povstalci se snaží přesvědčit afghánskou i světovou veřejnost, že se Tálibánu nemá obávat. Někdejší krutovláda se už prý opakovat nebude.

A zatímco obchody se v obsazených městech pomalu znovu otvírají, školy a úřady zůstávají zavřené. Z ulic navíc téměř zmizely ženy. Mladé a svobodné ženy a dívky patří k nejohroženějším skupinám obyvatel, upozornil britský deník The Daily Mail.

Velitelé islamistických milic měli vydat rozkaz shromáždit od místních imámů údaje o svobodných dívkách a ženách ve věku od 12 do 45 let s tím, že budou nabídnuty ke sňatku svobodným válečníkům.

Tálibové jsou pro mnohé Afghánce noční můrou

Zahraniční

Období temna

Když Tálibán v roce 1996 převzal moc nad Afghánistánem naposledy, nastalo období temna. Ženám odpíral vzdělání, přinutil je se kompletně zahalovat a na ulicích je toleroval jen v doprovodu muže.

Uplynulo však čtvrtstoletí, Tálibán se vrátil a tvrdí, že se změnil. Civilistům údajně nic nehrozí. Na důkaz toho hnutí vyhlásilo všeobecnou amnestii pro všechny státní úředníky a vyzvalo je, aby se vrátili do práce.

Američané se dohodli s Tálibánem. Evakuaci lidí z Kábulu bránit nebude

Svět

S odvoláním na úterní prohlášení Tálibánu o tom informovala agentura AFP. Podle agentury AP zároveň vysoce postavený představitel hnutí vyzval ženy, aby se podílely na chodu státu.

Dlužno podotknout, že prozatím se povstalci dřívějších zvěrstev skutečně nedopouštějí a nechávají na základě dohody z Daúhá z kábulského mezinárodního letiště odlétat evakuační letouny Spojených států a jejich spojenců ze Severoatlantické aliance.

Válka je u konce

Tálibán dobyl Kábul v pondělí a jeho mluvčí následně oznámil, že válka v Afghánistánu po více než 20 letech skončila. Zároveň slíbil, že se civilistům nic nestane.

„Dosáhli jsme, čeho jsme chtěli. Svobody naší země a našich obyvatel. Nedovolíme nikomu, aby zneužíval naši zem k útokům na jiné a nechceme nikomu jinému ubližovat,” uvedl podle AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám