Hlavní obsah

Olmert dočasně odložil plán stažení z Předjordánska

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ehud Olmert prozatím odložil svůj plán stažení Izraelců z velké části Západního břehu Jordánu. Nevzdal se ho však úplně, uvedl hlavní premiérův poradce. Prioritou kabinetu je v současné době obnova severní části Izraele, poničeném ve válce s Hizballáhem, dodal.

Článek

Jak napsal list Ha´arec, Olmert tento týden řekl svým kabinetním ministrům, že s ohledem na válku s Hizballáhem není už vyklizení velké části židovských osad na Západním břehu Jordánu jeho hlavní prioritou.

Přitom podstatou Olmertovy agendy, na jejímž základě byl zvolen, je také vyklizení izolovaných osad na Západním břehu Jordánu za současného ponechání tří velkých osadnických bloků. Podpora Olmertova plánu však podle pozorovatelů klesá.

Prioritou obnova severního Izraele

"Teď se musíme zabývat jinými záležitostmi," citovala BBC izraelského ministra bytové výstavby Meira Šitrita. "Tak to také premiér řekl, odchod z Předjordánska není aktuálně jeho hlavní prioritou. Nemyslím, že by se premiér svého plánu vzdal, není ale prostě nyní pořadu dne," řekl Šitrit v izraelském vojenském rozhlase.

Olmert ministrům a předním představitelům své strany Vpřed (Kadima) označil za současnou vládní prioritu odstranění škod způsobených válkou s Hizballáhem na severu Izraele. Za cíl si Olmert vytyčil stanovení definitivních hranic Izraele do roku 2010. Případný odsun z Předjordánska by se týkal zhruba 70 000 z celkových 240 000 židovských osadníků žijících na území, s nímž Palestinci počítají pro svůj samostatný stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám