Hlavní obsah

Izrael už vidí světlo na konci tunelu. Stačilo naočkovat seniory a covid razantně ustupuje

Novinky, Alex Švamberk
Jeruzalém

Izrael je v čele zemí očkujících proti koronaviru, vakcínu už dostalo přes 3,5 milionu lidí. Mezi prvními příjemci vakcíny byly rizikové skupiny, proočkováno je už 80 procent seniorů, nyní dostávají vakcínu i mladí. Rychlá a rozsáhlá vakcinace současně představuje největší světovou studii ohledně účinků vakcíny od firem BioNTech/Pfizer, uvedl Eran Segal, výzkumník Weizmannova institutu.

Foto: Pool, Reuters

Vakcína od firmy Pfizer

Článek

Mezi polovinou ledna a 6. únorem poklesl ve skupině lidí, která dostala obě dávky vakcíny, počet nově potvrzených případů o 53 %, hospitalizovaných o 39 % a vážných průběhů nemoci covid-19 o 31 %, uvedl Segal, který se ve Weizmannově institutu věnuje vyhodnocení dat.

Izrael je k nezastavení, naočkoval už každého třetího

Koronavirus

Ve stejném období u lidí mladších šedesáti let, kteří dostávali vakcínu později, poklesl počet nových případů o pětinu, ale počet hospitalizovaných stoupl o 15 procent a  počet lidí s vážným průběhem nemoci o 29 procent. Jak zabrala vakcína u mladších ročníků, se ukáže za dva týdny, až budou známa kompletní data. V té době už bude známo, jak očkování pomáhalo u lidí s cukrovkou, rakovinou a u těhotných žen.

Ukázalo se, že už první dávka očkování snižuje virovou nálož u pozitivně testovaných, klesá až na polovinu, což omezuje šíření viru, uvedl list The Guardian.

Cenná data z velké skupiny

Data jsou velmi cenná, protože jde o množství lidí, které nejméně desetinásobně převyšuje počet lidí s obdobnými problémy zapojený do klinických testů.

Očkování od Pfizeru po druhé dávce chrání skvěle, hlásí Izrael

Blízký a Střední východ

„Potřebujeme mít dost široké spektrum lidí v těchto podskupinách a dostatečný časový odstup, abychom dospěli ke správným závěrům, a my se do tohoto bodu dostáváme,“ řekl Klalit Ran Balicer, ředitel inovací všeobecné zdravotní pojišťovny HMO, u níž je pojištěna více než polovina izraelské populace.

Očkování v Izraeli sledovala i firma Pfizer, která je ale opatrná ohledně celkového dopadu. Podle ní je „obtížné upřesnit dobu, kdy se projeví kolektivní imunita“, protože v tom hraje roli mnoho proměnných, jako jsou opatření na udržování odstupu a reprodukční číslo.

První dávka od Pfizeru srazí riziko nákazy na polovic, tvrdí Izrael

Koronavirus

Vakcína ale zabírá i na britskou mutaci, sdělil Hezi Levi z ministerstva zdravotnictví: „Zjistili jsme stejnou účinnost 90 až 95 procent i proti britskému kmeni.“ Je však podle něj příliš brzo na to, aby se dalo říci, jak zabírá proti jihoafrické mutaci. Jihoafrická mutace se do země dostala později než britská.

Očkování omezilo šíření

Očkování začalo v Izraeli 19. prosince, když země nakoupila za vyšší cenu vakcíny od Pfizeru, aby mohla masově očkovat celou populaci. O čtyři dny později se v zemi objevily první čtyři případy britské mutace, na kterou nyní připadá 80 procent případů.

Podle zdravotní pojišťovny Maccabi byla účinnost očkování 91 procent ve srovnání s lidmi, kteří vakcínu nedostali. Srovnání bylo provedeno týden poté, kdy lidé dostali druhou dávku, což je doba, kdy už mají mít plnou ochranu podle standardního schématu, v němž se druhá dávka podává tři týdny po první. Jestliže týden po podání druhé dávky Maccabi evidovala 254 nakažených mezi svými klienty, tři týdny po podání druhé dávky nepřibyl žádný nový případ.

Izrael zajistí vakcínu všem přeživším holocaust na světě

Zahraniční

Izraelští experti jsou přesvědčeni, že za poklesem počtu nově nakažených stojí právě očkování.

V Izraeli se nyní každý den očkuje 11,2 tisíce obyvatel. Alespoň jednu dávku dostalo 3,54 milionu lidí, tedy 40,91 procenta obyvatel, v Česku to je 260 615 osob, tedy 2,43 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám