Hlavní obsah

Novým prezidentem Iráku je Barham Sálih

Novým iráckým prezidentem bude kurdský politik Barham Sálih. Ve dvoukolovém hlasování o tom rozhodl irácký parlament. Hlasování poznamenaly spory mezi dvěma hlavními kurdskými stranami Demokratickou stranou Kurdistánu (KDP) a Vlasteneckým svazem Kurdistánu (PUK). Podle zvyklostí má funkci iráckého prezidenta zastávat Kurd, vládu vede šíitský politik a parlamentu předsedá sunnita.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Novým iráckým prezidentem je kurdský politik Barham Sálih

Článek

Kromě Sáliha kandidoval také Fuád Husajn z KDP. V minulosti platilo, že kandidáta na prezidenta vybíral PUK, protože KDP obsazovala prezidentský post v autonomním Kurdistánu. Ten je ale zrušen a KDP coby početně silnější strana ve federálním i regionálním parlamentu se domnívala, že má právo získat křeslo prezidenta státu.

Tento spor se promítl i do úterního hlasování. V prvním kole zvítězil Sálih, avšak nezískal potřebné dvě třetiny hlasů, aby bylo rozhodnuto napoprvé. KDP pak svého kandidáta ze souboje stáhla, avšak předseda parlamentu tento krok neuznal, jelikož jej neučinil kandidát sám. Poslanci za KDP na protest odešli ze sálu. Druhé kolo se ale konalo a Sálih získal hlasy 219 poslanců, proti němu hlasovalo 22 zákonodárců.

Parlament, který má 328 členů, volí prezidenta na čtyři roky. Jde spíše o ceremoniální funkci, moc je v Iráku v rukou předsedy vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám