Hlavní obsah

Novým izraelským prezidentem bude Rivlin, předky má z Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Bývalého předsedu parlamentu Reuvena Rivlina zvolili v úterý izraelští poslanci desátým prezidentem státu. Ve druhém kole tajného hlasování porazil jednoho z nejbohatších poslanců Meira Šetrita.

Foto: Yin Bogu/Pool/Files, Reuters

Reuven Rivlin vystřídá v prezidentské funkci Šimona Perese (vpravo).

Článek

Člen pravicové strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua Rivlin převezme na příštích sedm let úřad po Šimonu Peresovi, který ho porazil při minulé volbě. Devadesátiletá hlava státu má odstoupit na konci července.

Čtyřiasedmdesátiletý Rivlin, jehož předkové žili v 16. století v Praze, porazil Šetrita o deset hlasů, když pro něj hlasovalo 63 poslanců. V prvním kole žádný z nich potřebnou většinu 61 hlasů nezískal, a tak se hlasování opakovalo.

Šetritovi ublížily mimo jiné nesrovnalosti v majetkovém přiznání, respektive neuvedení majetku, který vlastní jeho žena Nechama.

Volbu poznamenala roztržka v Likudu. Někteří její parlamentáři tvrdili, že lidé z Netanjahuova okolí tlačí na podporu Šetrita. Deník The Jerusalem Post k tomu poznamenal, že premiér po pondělním setkání s Rivlinem odmítl stranického kandidáta podpořit před kamerami. Netanjahu prý jen suše poznamenal, že už tak dříve učinil.

Rivlin také v pondělí zdůrazňoval svoji loajalitu ke straně a poukazoval na to, že jeho vítězství bude i vítězstvím Likudu.

Palestincům by západní břeh nenechal

Rivlin byl blízkým spolupracovníkem expremiéra Ariela Šarona, dokud tehdejší ministerský předseda neprosadil stažení Izraele z pásma Gazy. Rivlin s tím nesouhlasil.

Jak upozornila ČTK, před čtyřmi lety také v té souvislosti řekl, že by "raději přijal Palestince jako občany Izraele, než aby se v rámci vzniku dvou států od sebe oddělil Izrael a západní břeh Jordánu". Tento postoj je zřejmě zčásti příčinou Rivlinova nesouladu s premiérem Netanjahuem.

V prezidentské funkci se ale Rivlin, jenž je 50 let vegetariánem, hodlá zaměřit více na domácí problémy a do politiky vlády se zapojovat příliš nechce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám