Hlavní obsah

Novým egyptským prezidentem je islamista Mursí, země se bojí nepokojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem prezidentských voleb v Egyptě se stal islamista Muhammad Mursí, který porazil v druhém kole bývalého premiéra z éry loni svrženého režimu Ahmada Šafíka. V neděli to v Káhiře oznámila volební komise. Panují ale obavy, že po oznámení výsledku tohoto historického volebního klání propuknou v zemi nepokoje.

Foto: ČTK/AP

Muhammad Mursí

Článek

Po vyhlášení propukly v nadšení tisícovky Mursího přívrženců, kteří se shromáždili v centru Káhiry. Mursí se stal prvním islámským lídrem v čele nejlidnatější arabské země, kde žije na 82 miliónů lidí.

Egyptské úřady krátce před dnešním oznámením výsledků prezidentských voleb rozmístily další bezpečnostní síly v ulicích metropole a před důležitými státními institucemi.

Za nástupce svrženého prezidenta Husního Mubaraka, který zemi tvrdě vládl zejména za podpory západního světa 30 let, se v minulých dnech prohlásili oba kandidáti. Jejich přívrženci se před oznámením výsledků shromáždili ve dvou různých čtvrtích Káhiry a vyjadřovali přesvědčení o úspěchu svého kandidáta.

Nepokoje nebudou tolerovány

Bezpečnostní opatření prý úřady posílily po celé zemi. Policie podle místních médií dostala rozkaz "důrazně vystupovat" proti jakémukoli porušení zákonů. Podle stanic BBC a CNN dostali povolení i střílet.

Druhé kolo první volby hlavy státu od loňské změny režimu se uskutečnilo minulý víkend. Výsledky hlasování měly být původně známy ve čtvrtek, nakonec ale bylo jejich oznámení odloženo, aby prý volební komise měla čas posoudit řadu připomínek, které k průběhu voleb podali oba kandidáti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám