Hlavní obsah

Německý kancléř odmítl Abbásův výrok o holokaustu páchaném Izraelem

Berlín

Německý kancléř Olaf Scholz označil za nepřijatelný úterní výrok palestinského vůdce Mahmúda Abbáse, že Izrael páchá na Palestincích holokaust. Abbás výrok pronesl na tiskové konferenci s kancléřem, který ale na místě na slova palestinského politika nereagoval. Výrok podle médií odsoudil také izraelský premiér Jair Lapid.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Německý kancléř ve středu ráno napsal na Twitteru, že je výroky palestinského vůdce velmi pobouřen. „Především pro nás Němce je jakýkoliv pokus o relativizaci holokaustu nepřijatelný a nelze ho tolerovat," napsal šéf německé vlády na sociální síti.

Na úterní tiskové konferenci v Berlíně Abbás řekl, že Izrael od roku 1947 spáchal 50 krvavých útoků na 50 palestinských obcích. „Padesát masakrů, 50 holokaustů," řekl Abbás. Později ale neodpověděl na otázku, zda se omluví rodinám izraelských obětí teroristického útoku při olympijských hrách v Mnichově z roku 1972.

Foto: Kumm Wolfgang, ČTK

Německý kancléř Olaf Scholz na setkání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem

Po výroku palestinského vůdce mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit ukončil tiskovou konferenci a Scholz tak nedostal prostor na reakci.

Izraelský prezident volal Putinovi kvůli židovské organizaci, kterou chce Rusko zavřít

Blízký a Střední východ

Na Abbásův výrok reagovali také izraelští politici, kteří jej odsoudili. „Aby Mahmúd Abbás obviňoval Izrael, že spáchal 50 holokaustů, když je na německé půdě, tak to je nejen morální hanba, ale také příšerná lež," uvedl izraelský premiér Lapid. Ministr financí Avigdor Lieberman označil Abbáse za popírače holokaustu a za teroristu.

Německo dlouhodobě nabádá k tomu, aby se označení holokaust používalo výhradně v souvislosti s nacistickým zločinem vyvraždění šesti milionů Židů za druhé světové války a před ní.

Obrana mlží o podílu českých firem na izraelských dronech

Domácí

Scholz na tiskové konferenci Abbáse otevřeně kritizoval za to, že izraelskou politiku označil za „systém apartheidu". „Chci na tomto místě výslovně říci, že jsem se se slovem apartheid neztotožnil a že ho nepovažuji za vhodné pro popis situace," prohlásil Scholz.

Reklama

Výběr článků

Načítám