Hlavní obsah

Násilné střety v Egyptě pokračují, vláda zvažuje zákaz Muslimského bratrstva

Egyptská armáda v sobotu vytlačila stoupence Islámského bratrstva a svrženého prezidenta Muhammada Mursího z jedné z káhirských mešit. Násilné střety si v minulých dnech vyžádaly stovky obětí. Armáda odůvodňuje zásahy bojem proti „extremistickým silám” a zvažuje zákaz konzervativního Muslimského bratrstva. Zahraniční státy cesty do Egypta nedoporučují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Násilí v Egyptě se přiostřujeVideo: Reuters

 
Článek

Jestliže sobota byla zřejmě ve srovnání s předchozími dny o poznání méně násilná, bilance obětí pátečních nepokojů přesáhla 170 lidí. Během pátku bezpečnostní složky rovněž zadržely 1118 lidí, které jsou obviněny zejména z terorismu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vnitřku mešity, kde se zabarikádovali demonstrantiVideo: Reuters

V sobotu vyvolalo napětí okupace mešity na Ramsesově náměstí zhruba 700 stoupenci Muslimského bratrstva. Armáda budovu obklíčila a dlouho její osazenstvo přesvědčovala, aby ji opustily, což hlavně ženy také dobrovolně učinily. Z minaretu ale na zasahující vojáky několikrát stříleli ozbrojenci. Zatím není zcela jasné, jaké jsou následky.

Mluvčí přechodného premiéra Házima Biblávího uvedl, že předseda vlády navrhuje, aby bylo Muslimské bratrstvo rozpuštěno. Svůj návrh již Bibláví předložil ministrovi sociálních věcí, který má na starosti vydávání povolení pro nevládní organizace. Bratrstvo působí legálně teprve dva roky poté, co byl svržen v roce 2011 autoritářský prezident Husní Mubarak.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Demonstranti podporující Muhamadda Mursího

V neděli by se měly opět otevřít egyptské banky a burza, které kvůli nejnovějším nepokojům byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny.

Asi 4000 lidí v sobotu demonstrovaly v centru tureckého největšího města Istanbulu, aby vyjádřily podporu islámským konzervativcům v Egyptě. Ty podporuje i turecká vláda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protestující v Káhiře skákali z mostu při útěku před střelbou Video: Reuters

V Egyptě také zadrželi bratra vůdce sítě Al-Káidy kvůli podpoře svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Muslimské bratrstvo zároveň na sociální síti Facebook oznámilo, že při pátečních střetech na káhirském Ramsesově náměstí zemřel i syn jednoho z vůdců Muslimského bratrstva Muhammada Badího.

Ztráty českých cestovních kanceláří kvůli zrušeným zájezdům do Egypta dosáhnou v příštím týdnu desítek milionů korun. Jen největší česká cestovní kancelář Exim tours odhaduje ztrátu za tento víkend na necelých 20 miliónů korun. Podle odborníků se řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt může dostat do existenčních problémů. Zájezdy do Egypta výrazně redukovaly i řady cestovních kanceláří v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Země varují turisty před cestami do Egypta

Německé ministerstvo zahraničí vydalo v pátek doporučení, aby Němci nejezdili do Egypta. Týká se to i turistických letovisek u Rudého moře. Oznámil to mluvčí...

Výběr článků

Načítám