Hlavní obsah

Námořní mina poškodila tanker u Saúdské Arábie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Výbuch námořní miny poškodil ve středu ropný tanker v Rudém moři poblíž hranice mezi Saúdskou Arábií a Jemenem. Informovala o tom agentura AP, která se odvolala na soukromou bezpečnostní firmu Ambrey. Je to už druhý útok na ropný cíl v Saúdské Arábii podniknutý tento týden.

Foto: Satish Kumar Subramani, Reuters

Terčem podobného útoku se stal už loni norský tanker

Článek

Výbuch miny poškodil ve středu u saúdského pobřeží nedaleko města Šukajk řecký tanker MT Agari plující pod maltskou vlajkou. O explozi informovala britská soukromá bezpečnostní firma Ambrey s tím, že šlo o minu. Firma TMS Tankers, jíž patří tanker, podle agentury AP uvedla, že loď „byla napadena neznámým zdrojem“.

„Agari byla zasažena asi metr pod čarou ponoru a trup byl proražen. Bylo potvrzeno, že posádka je v bezpečí a nikdo nebyl zraněn,“ uvedlo rejdařství. Loď stále pluje a na její palubu po explozi vstoupili saúdskoarabští představitelé. Rijád ale výbuch nijak nekomentoval.

Pole firmy Ambrey došlo k útoku na hranici vod přístavu, kde loď vyložila náklad přivezený z Rotterdamu pro místní elektrárnu.

Tankery u břehů SAE poškozené náložemi: Pojišťovna ukazuje na íránské revoluční gardy

Blízký a Střední východ

Za útokem mohou být jemenští vzbouřenci

Kdo za útokem stál, nebo jestli šlo jen o nešťastnou náhodu, kdy tanker najel na utrženou minu, jasné není, ale v úterý arabská koalice bojující proti vzbouřeným jemenským šíitským Húsíům oznámila, že odstranila pět námořních min íránské výroby, které byly rozmístěny v Rudém moři. Koalice upozornila, že tím šíité ”výrazně ohrožují námořní bezpečnost v úžině Báb al-Mandab”, která spojuje Adenský záliv s Rudým mořem.

V pondělí zasáhli jemenští šíitští povstalci při raketovém útoku zásobník pohonných hmot firmy Saudi Aramco v přístavním městě Džidda. Nikdo nebyl zraněn, ale na místě hořelo a museli zasáhnout hasiči. Húsíové už loni na podzim zaútočili raketami na rafinérii společnosti Saudi Aramco a na jaře loňského roku zaútočili na několik tankerů v Ománském a Perském zálivu u Hormuzského průlivu.

Jemenští vzbouřenci opět napadli rafinérii Saudi Aramco

Blízký a Střední východ

Jemenští vzbouřenci útočí na saúdské lodě, letiště a ropnou infrastrukturu, protože Saúdská Arábie vyhověla žádosti jemenského prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího o vojenskou podporu a Rijád se postavil v roce 2015 do čela arabské koalice proti Húsíům. Válka však dál pokračuje a Saúdové jsou kritizováni za nevybíravý způsob boje, kdy jejich letadla útočí na civilní objekty i nemocnice.

OSN: Při náletu na Jemen zemřelo sedm dětí a dvě ženy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám