Hlavní obsah

Nadešel den D. Začal útok na Mosul

Mosul
Aktualizováno

Irácké jednotky zahájily ofenzívu, jejímž cílem je znovudobytí severoiráckého města Mosul z rukou Islámského státu (IS). V pondělí časně ráno to oznámil irácký premiér Hajdar Abádí v irácké státní televizi. Mosul je nejvýznamnějším městem, které IS ještě na severu Iráku kontroluje. Přípravy na boj o ně trvaly několik měsíců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útočník najel v Mosulu do iráckého tankuVideo: AP

 
Článek

Bitvu koalice irácké armády, kurdských bojovníků a dalších spojenců o druhé největší město v Iráku zahájila dělostřelecká palba. Po ní se vstříc Mosulu, který teroristé okupují od roku 2014, vydaly tanky.

„Tanky se blíží k městu a víří mohutná oblaka prachu,“ ohlásila v pondělí dopoledne reportérka BBC Orla Guerinová, která je s kurdskými bojovníky východně od města.

„Nadešla hodina vítězství. Započala operace osvobození Mosulu. Dá-li bůh, sejdeme se v Mosulu, abychom oslavili osvobození a Vaši záchranu z rukou Islámského státu. Abychom mohli opět žít společně – věřící všech vyznání. Společně porazíme Islámský stát a obnovíme vzácné město Mosul,” oznámil irácký premiér v televizi obklopen vysokými iráckými důstojníky.

Podle BBC uvedl, že do ulic města vstoupí jen vládní jednotky. Brigádní generál Hajdar Fadl agentuře AP řekl, že ofenzívy se zúčastní přes 25 tisíc vojáků.

Těm bude podle BBC čelit asi 4 až 8 tisíc bojovníků Islámského státu. Džihádisté sice čelí přesile, město ale podminovali a vybudovali v něm rozsáhlou síť podzemních tunelů, což bude operaci komplikovat. Civilisty, kteří v Mosulu zůstali, se navíc Islámský stát chystá použít jako živé štíty. [celá zpráva]

„Kdyby mě dnes zabili, zemřu šťastný, protože jsem udělal něco pro své lidi,“ řekl britské stanici nejmenovaný irácký generál. Pokud se koaličním silám podaří Mosul osvobodit, předznamená to podle odborníků definitivní porážku Islámského státu. Boje ale zřejmě potrvají týdny, ne-li měsíce.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

KOnvoj irácké armády na cestě na Mosul

Vojáci směřující do bitvy o Mosul

Osvobozovací operace v Mosulu má být podle agentur nejvýznamnější bitvou v Iráku od roku 2003, kdy byla zahájena invaze, jež svrhla bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Irácký premiér Hajdar Abádí a nejvyšší velitelé armády oznámili zahájení bitvy o Mosul v televizi.

Americký ministr obrany Ash Carter nazval zahájení operace za osvobození Mosulu „rozhodujícím momentem kampaně”, která zasadí poslední úder při porážce organizace Islámský stát. Carter také řekl, že věří, že Iráčané extremisty porazí a osvobodí Mosul a zbytek Iráku od radikálních ozbrojenců. Mezinárodní koalice vedená USA je podle něj připravena Iráčanům v boji pomoci.

„Hodně štěstí hrdinným iráckým jednotkám, kurdským pešmergům a ninivským dobrovolníkům. Jsme pyšní, že můžeme stát po vašem boku v této historické operaci,” komentoval zahájení ofenzívy zástupce USA v koalici proti IS Brett McGurk na twitterovém účtu.

V rámci přípravy na ofenzívu dorazilo již v pátek na frontovou linii poblíž Mosulu několik stovek příslušníků iráckých speciálních jednotek. V pondělí ráno po oznámení iráckého premiéra byla podle agentury AP už v okolí města slyšet sporadická střelba.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Vojáci se připraveni osvobodit Mosul

Dvoumiliónové město Mosul, kde žijí převážně sunnité, obsadili radikálové z IS bez boje v roce 2014. Není jasné, kolik obyvatel žije ve městě nyní. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien ale v pondělí oznámil, že v souvislosti s ofenzívou v Mosulu je ohroženo 1,5 miliónu lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bitva o Mosul začalaVideo: Reuters

Humanitární organizace upozorňují, že boj o Mosul vyvolá zřejmě novou uprchlickou vlnu a že o útěk se pokusí až 700 tisíc lidí. Jen v prvních dvou týdnech od zahájení bojů očekávají humanitární organizace, že z města uprchne asi 200 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám