Hlavní obsah

Na Sinaji útočili Stoupenci Jeruzaléma, hrozí dalšími útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Soul
Aktualizováno

K nedělnímu útoku na turistický autobus, při kterém zemřeli tři jihokorejští občané a jeden Egypťan, se přihlásila egyptská islamistická skupina Ansar Bajt Makdis (Stoupenci Jeruzaléma). Oznámila to v úterý agentura Reuters s tím, že hrozí dalšími útoky, pokud všichni Jihokorejci neopustí do čtvrtka Egypt.

Foto: Reuters

Tři jihokorejští turisté a egyptský řidič přišli o život nedaleko letoviska Taba na Sinajském poloostrově při výbuchu autobusu.

Článek

V prohlášení, v němž se skupina přihlásila k atentátu, se uvádí, že útok „spáchal jeden z hrdinů”: "Souvisí to s naší ekonomickou válkou, kterou vedeme proti zrádcovskému režimu." Organizace nedávno pohrozila, že v odvetě za operace egyptské armády proti radikálům zahájí útoky na ekonomické cíle.

Skupině Ansar Bajt Makdis se přičítá většina útoků na policisty a vojáky od svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Skupina, která je inspirována teroristickou sítí Al-Káida, má základnu na poloostrově Sinaj. Egyptská armáda tam proti ní vede od poloviny loňského roku rozsáhlou operaci s cílem zlikvidovat ji.

Jihokorejská agentura Jonhap citovala pracovníka ministerstva zahraničních věcí, že z twitterových vzkazů ještě neplyne, že útok skutečně spáchala zmíněná skupina, a že čeká na závěry egyptského vyšetřování. Není podle něj ani jasné, zda útok byl cílen přímo na Jihokorejce kvůli jejich víře, nebo šlo o atentát s cílem poškodit egyptský turistický průmysl.

Ještě před hrozbou dalšími útoky vláda v Soulu už v pondělí vyzvala Jihokorejce, aby opustili přímořské oblasti Sinaje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTAŘE: K útoku na autobus s turisty se přihlásili egyptští islamistéVideo: Reuters

V autobuse jelo 31 členů jihokorejské presbyteriánské církve, dva jihokorejští průvodci, egyptský řidič a místní průvodce. Mnozí z turistů si na cestu, která měla být poutí po biblických místech, šetřili mnoho let. Mezi mrtvými je jeden z věřících, dva jihokorejští průvodci a egyptský řidič. Čtrnáct Jihokorejců utrpělo zranění. [celá zpráva]

Sebevražedný atentát

Jihokorejský velvyslanec v Egyptě v pondělí soulské televizi řekl, že útok spáchal nejspíš sebevražedný atentátník: „Egypťan ve věku kolem 20 let rychle nastoupil do autobusu a odpálil bombu. Je to zřejmě akce sebevražedného teroristy.”

K témuž názoru se kloní egyptští policisté, kteří si prohlédli záběry bezpečnostních kamer. „První záběry ukazují, jak několik turistů vystoupilo, aby si vzali zavazadla. K autobusu se přiblížil muž, a když byl na třetím schodu autobusu, ozval se výbuch,” sdělil mluvčí ministerstva vnitra.

Šlo o první útok na turisty na Sinaji od loňského svržení prezidenta Muhammada Mursího. Za jeho vlády na Sinaji začaly působit skupiny radikálních islamistů, avšak zaměřovaly se hlavně na policisty a vojáky. Analytici spekulují, zda je nedělní incident znamením změny strategie islamistů, z nichž mnozí se hlásí k teroristické síti Al-Káida, a zda se nyní tyto skupiny zaměří i na ekonomické cíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám