Hlavní obsah

Muslimů podporujících sebevražedné atentáty prý ubylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet muslimů podporujících sebevražedné atentáty celosvětově klesl s výjimkou zemí, kde probíhá konflikt. Plyne to z výzkumu americké organizace Pew Research centre, ve které odpovídalo 45 000 lidí z 47 zemí.

Článek

V Pákistánu, Libanonu, Jordánsku, Bangladéši a Indonésii ve srovnání s rokem 2002 poklesl na polovinu počet lidí, kteří považují sebevražedné atentáty za alespoň v některých případě oprávěníhodné. V Pákistánu je podporuje jen necelých devět procent lidí, zatímco před pěti lety měly podporu u třetiny oslovených. V Libanonu poklesla podpora ze 74 procent na 34.

Největší podporu mají sebevražedné atentáty u Palestinců. V určitých případech je schvaluje 70 procent oslovených. V Nigérii s nimi stále souhlasí stále přes čtyřicet procent lidí. V této africké zemi se radikální muslimové snaží prosadit islám. Radikalizovalo se Turecko, kde podpora vzrostla z 13 na 16 procent.

Poklesla také podpora bin Ládinovi, v Jordánsku mu třeba věří už je 20 procent lidí, zatímco před pěti lety to bylo 56 procent.

Muslimové se však stále více bojí konfliktu mezi šíity a sunnity, který se netýká jen Iráku, ale potýkají se s ním v Nigérii i v Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám