Hlavní obsah

Mocnosti zmírní Íránu sankce, když zavře jaderné středisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Světové velmoci se chystají nabídnout Íránu zmírnění sankcí zavedených kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Konkrétně se mají týkat obchodu se zlatem a dalšími vzácnými kovy. Výměnou za to má Teherán uzavřít svůj provoz na obohacování uranu ve Fardouském jaderném středisku, uvedla agentura Reuters s odvoláním na západní diplomaty.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Nabídku předloží západní diplomaté během dalšího kola vyjednávání v kazašské Almatě 26. února. Podle Reuters přitom přiznali, že jde o skromný posun v západní nabídce, která byla předložena v průběhu loňského roku.

Setkání Íránu se skupinou 5+1 (USA, Čína, Rusko, Británie, Francie a Německo) je naplánované na konec února v Kazachstánu po osmiměsíční přestávce. Předcházející jednání Teheránu s šesticí mocností nepřineslo žádné sblížení postojů.

Írán stejně jako v minulosti neustoupil v základní otázce, což je obohacování uranu. Mocnosti požadují, aby se Teherán tohoto procesu vzdal, protože uran obohacený na 90 procent může sloužit k výrobě jaderné zbraně, což je podle některých západních států skutečným záměrem Íránců. Teherán tvrdí, že neobohacuje nad 20 procent. Případné omezení procesu obohacování uranu pak podmiňuje předcházejícím zmírněním mezinárodních sankcí, které těžce doléhají na jeho ekonomiku. Skupina 5+1 to odmítá.

Představitelé Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se už rok snaží vyjednat s Teheránem takzvanou strukturovanou dohodu, která by jim poskytla přístup k íránským činitelům, dokumentům a jaderným zařízením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám