Hlavní obsah

Militantní palestinské skupiny se domluvily na akcích proti Izraeli

Novinky, rei
Gaza

Ozbrojené křídlo palestinského hnutí Hamás a dvanáct dalších militantních palestinských organizací se domluvilo na společných akcích proti Izraeli. Ve čtvrtek to oznámil mluvčí křídla Kásam Abú Ubajdá. Dohoda je reakcí na obnovené mírové rozhovory mezi palestinskou samosprávou a izraelskou vládou, které deklarují vůli uzavřít do roka mír. Hamás jednání neuznává.

Foto: Profimedia.cz

Vedení Brigád Kásam. Vprostřed jejich mluvčí Abú Ubajdá.

Článek

"Rozhodli jsme se vytvořit koordinační centrum našich operací. Sionistickému nepříteli budou zasazovány rány všude a pořád," citovala Ubajdáho slova agentura Reuters. Mluvčí hovořil podle CNN o odporu, džihádu a odpovědi železem a ohněm.

Setkání se uskutečnilo krátce poté, co Hamás oznámil pokračování svého odporu proti Izraelcům. V úterý ozbrojenci Hamásu u Hebronu zastřelili čtyři izraelské civilisty. [celá zpráva]

Hamás mírové rozhovory, vedené za Palestince předsedou samosprávy Mahmúdem Abbásem z konkurenčního hnutí Fatah, neuznává. Fatah ovládá Západní břeh Jordánu, Hamás pásmo Gazy.

Delegace se sešly ve Washingtonu po téměř dvou letech. Jsou odhodláni uzavřít mír do roka. K tomu se mají konat každé dva týdny schůzky na nejvyšší úrovni, dříve než mírová dohoda má být dohodnut její rámec. Vyjednavači budou muset překonat množství zásadních rozporů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám