Hlavní obsah

Masivní exodus. Z východního Aleppa uteklo od soboty 10 000 lidí

Zhruba čtyři tisíce obyvatel východního Aleppa ovládaného syrskými rebely uteklo od sobotního večera do oblastí pod kontrolou vládních sil a dalších šest tisíc civilistů uprchlo do čtvrti ovládané Kurdy. Uvedla to podle agentury AFP v noci na pondělí syrská exilová opoziční organizace SOHR. Je to první takový exodus z východního Aleppa po více než čtyřech letech, řekl představitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Foto: © Sultan Kitaz / Reuters, Reuters

Záchranáři z civilní obrany odnášejí děti po náletu v aleppské čtvrti Aš-Šaar.

Článek

Vládní jednotky postupují stále hlouběji do povstaleckého území a snaží se dobýt východní část města. To by mohlo znamenat zvrat v syrské občanské válce. Podle SOHR syrský režim již kontroluje nejméně třetinu území, které ve městě před lety obsadili rebelové.

Nyní se bojuje o strategickou čtvrť, jejímž získáním by syrský režim rozdělil východní Aleppo na dvě části.

Video zveřejněné na Twitteru.

„Rychlý postup armády je výsledkem její strategie útočit na východní Halab na několika frontách současně,” domnívá se Rahmán.

Povstalci: Letadla zbytek města čtvrť po čtvrti zničí

„Letectvo vše systematicky ničí, zónu po zóně. Pokud se tomuto letectvu nezakáže bombardovat, zničí zbytek Aleppa, čtvrť po čtvrti,” řekl AFP představitel vzbouřenců ve městě. Obvinil režim a jeho spojence Rusko a Írán z úmyslného vyhladovění lidí ve městě a dalších praktik v rozporu s mezinárodním právem.

Damašek označuje vzbouřence za teroristy a odmítá veškerou zahraniční kritiku, že bojem proti ozbrojené opozici se dopouští válečných zločinů.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Poničená čtvrť Kádí Askar ve východním Aleppu

Od začátku ofenzivy vládních sil před 13 dny podle exilové opozice zahynulo nejméně 225 civilistů, z toho 27 dětí. Dobytí Aleppa by bylo pro syrského prezidenta Bašára Asada velkým vítězstvím po šesti a půl letech bojů, které si podle zdrojů AFP již vyžádaly více než 300 000 mrtvých.

Na Aleppo těžce dopadá humanitární krize způsobená vleklou válkou. Podle odhadů je ve východní části Aleppa na 275 000 lidí, kteří nemají přístup ke zdroji potravin ani lékům. Poslední zásoby jídla OSN v oblasti rozdělila 13. listopadu. Situaci komplikuje i blížící se zima a klesající teploty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky střetů syrské armády a rebelů a ruského náletu na továrnu poblíž AleppaVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám