Hlavní obsah

Livniová vyhrála chaotické volby vládnoucí izraelské strany, míří do premiérského křesla

DPA, ČTK, aš, Novinky,. Jerusalem Post
JERUZALÉM
Aktualizováno

Novou předsedkyní nejsilnější izraelské vládní strany Vpřed (Kadima) se ve středu stala šéfka izraelské diplomacie Cipi Livniová. O pouhé jedno procento porazila ministra dopravy Šaula Mofaze. Ten už svou porážku uznal. Kadima vede vládní koalici. Livniová tak zřejmě usedne na místo premiéra Ehuda Olmerta, který čelí obviněním z korupce a odstupuje.

Článek

Pro Livniovou hlasovalo 16 936 členů členů stranu Kadima, což představuje 43,1 procento. Šaul Mofaz získal 16 535 hlasů, což reprezentuje 42 procenta. Ministr pro veřejnou bezpečnost Avi Dichter dostal 6,5 procenta hlasů a ministr vnitra Mer Šeetrit 8,5 procenta.

Mofaz Livniové poblahopřál, a uznal tak výsledky těsné volby, i když mu právníci radili odvolat se kvůli neregulérnostem při hlasování. Důvodů je podle jednoho z jeho právníků Jehudy Weinsteina hned několik.

Především byl prodloužen čas hlasování o půl hodiny, média přitom vydala předběžné výsledky podle původního plánu, tedy patnáct minut před koncem voleb. Volby v Rahatu byly navíc anulovány, když jeden člověk roztrhal obálku s hlasy. Tam prý vedl Mofaz, ale i kdyby dostal všech 430 hlasů, Livniovou by neporazil.

:.Šaul Mofaz porážku uznal.foto: ČTK/AP

Cestu Livniové do křesla premiéra mohou zhatit předčasné volby

Livniová je tak na nejlepší cestě vystřídal v čele země Olmerta. Izraelská média informovala, že Olmert podá demisi pravděpodobně až počátkem října, zatímco až dosud se počítalo s jeho odstoupením okamžitě po primárkách. Livniová už zdůraznila: "Olmert musí odejít co nejdříve pro své dobro i pro dobro národa."

Jeho nástupce má na vytvoření vlády 42 dnů. V případě, že se mu vládu nepodaří sestavit, čekají Izrael předčasné volby. Livniová dává přednost utvoření nové vlády. "Jestliže se politici rozhodnou pro dobro země, vznikne nová vláda, jestliže dají přednost tomu, že nejdůležitější je politika, půjdeme k volbám a vyhrajeme je," oznámil člen strany Eyjal Arad.

Ministr zemědělství Šalom Simhon, který má blízko k šéfovi Strany práce Ehudu Barakovu, ale upřednostňuje volby: "Nechť se uskuteční volby a ať si lidi vyberou svého premiéra."

:.Izraelský premiér Ehud Olmert by měl podle Livniové odejít co nejdřív.foto: Reuters/Ronen Zvulun

Mofaz kontra Livniová

Livniová je označována za pragmatičku, která chce pokračovat v mírových jednáních s Palestinci. Výsledek primárek by proto podle expertů mohl rozhodnout i o budoucnosti blízkovýchodního mírového procesu. I ona však obhajovala další výstavbu v osadách na okupovaných územích na Západním břehu Jordánu. Kritizovala ji kvůli tomu i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Bývalý náčelník generálního štábu Mofaz platí za zastánce tvrdé linie. Požaduje od Palestinců splnění řady podmínek, dříve než bude možné uzavřít konečnou mírovou dohodu. Je údajně také více nakloněn nařídit vojenskou akci v dobách krizí.

Livniová už zdůraznila, že Dichter a Mofaz byli rivaly jen při volbě: "Národním úkolem je rychle dospět ke stabilitě. To není jen moje odpovědnost, ale i odpovědnost mých kolegů v Kadimě."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám