Hlavní obsah

Libanonci odmítli v bance vydat jeho peníze. Vytasil pistoli a zajal rukojmí

– Bejrút

Klient banky na východě Libanonu si přišel v úterý vybrat peníze ze svého dolarového konta. Když mu banka odmítla vyhovět, hrozil zbraněmi a krátce zajal desítky lidí. Na místo podle libanonských médií dorazil vyzbrojen pistolí a ručním granátem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle libanonské tiskové agentury NNA se incident stal v Džub Džannínu v údolí Bikáa. Občan městečka Kifraja požádal, aby mu banka vyplatila z jeho konta 50 000 dolarů.

„Když byl odmítnut, ukázal zaměstnancům pistoli a ruční granát. Postříkal banku benzinem a hrozil, že ho zapálí, pokud mu banka nevyhoví,” uvedla NNA.

Na místo přijeli policisté a snažili se s mužem vyjednávat. Sám se nakonec policistům vydal, když mu banka část peněz vyplatila. Událost se obešla bez obětí.

Totální blackout. Libanon se dostal na pokraj zhroucení

Blízký a Střední východ

Libanon prožívá hlubokou hospodářskou krizi, k níž se řadí i krize finanční. Podle agentury AFP v posledních dnech banky čelí návalu klientů, takže mají problémy všechny příchozí kontrolovat. To podle AFP vysvětluje, jak se do banky dostal ozbrojený člověk.

Krize trvá od roku 2019, libanonské banky omezily výběry z devizových kont a brání převodům peněz do ciziny. Množí se konflikty mezi klienty, kteří se chtějí dostat k úsporám, a zaměstnanci bank, kteří se řídí nařízením.

V chudobě nyní v Libanonu žije 80 procent z téměř sedmi milionů občanů, místní měna ztratila 90 procent původní hodnoty. Nedostává se základního zboží ani léků, vláda citelně omezuje dodávky elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám