Hlavní obsah

Lékaře, který pomohl chytit bin Ládina, přesunuli kvůli bezpečnosti na tajné místo

– Islámábád

Lékaře, který americkým tajným službám pomohl vypátrat teroristu Usámu bin Ládina, přesunuli z věznice v pákistánském Péšávaru na utajené místo. Právník Šakila Afrídího uvedl, že ani on neví, kde se nyní jeho klient nachází. K přesunu údajně vedly bezpečnostní důvody, napsala agentura AFP. Žádné další podrobnosti nebyly zveřejněny.

Foto: Geo, Reuters

Šakil Afrídí

Článek

Doktor Afrídí byl podle svých právníků odsouzen za velezradu a spolupráci s islámskými radikály. Skutečným důvodem byla však podle agentury AP jeho práce pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA) vedoucí k dopadení hledaného teroristického vůdce.

Afrídí pro CIA vedl falešný očkovací program, který měl Američanům pomoci vystopovat šéfa teroristické sítě Al-Káida v pákistánském městě Abbottábád. Díky této spolupráci, kterou Afrídího právník u soudu popíral, americká armáda bin Ládina v květnu 2011 zlikvidovala.

Afrídí byl následně zadržen a v květnu 2012 odsouzen k 33 letům vězení. Jak poznamenala agentura AFP, když v roce 2016 Spojené státy pohrozily, že zmenší pomoc poskytovanou Pákistánu, tamní soud rozhodl, že Afrídímu sníží trest o deset let. Ve věznici v Péšávaru žil na samotce.

Podle představitele věznice, který si kvůli citlivosti případu nepřál být jmenován, převezli lékaře v noci na pátek agenti zpravodajských služeb na neznámé bezpečnější místo. Na dotaz, co bylo důvodem, dodal: „Písemně mi sdělili, že ho přesouvají z bezpečnostních důvodů.” Přesun Afrídího potvrdil i jeho bratr.

Nynější americký prezident Donald Trump během své předvolební kampaně prohlašoval, že nařídí Pákistánu, aby Afrídího propustil. „Jsem si jistý, že ho pustí. Posíláme do Pákistánu spoustu pomoci,” řekl tehdy televizi Fox News.

Jeho komentáře tehdy v Pákistánu vyvolaly pobouřené reakce. Tamní ministr vnitra Trumpa zkritizoval a uvedl, že „to bude pákistánská vláda a nikoli Donald Trump”, kdo rozhodne o Afrídího osudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám