Hlavní obsah

Kurdové obnovili postup na Mosul, přidaly se speciální síly

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Kurdské síly v Iráku ve čtvrtek obnovily postup na Mosul. K městu ovládanému Islámským státem (IS) se přibližují z východu a severu. K irácké armádě, která se přibližuje od jihu, se nově přidaly i speciální síly. Američané, kteří ofenzívu podporují převážně ze vzduchu, zaznamenali pohyb sil IS ven z města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pešmergové pokračují v útoku na bojovníky Islámského státu u MosuluVideo: AP

 
Článek

Kurdové bojují na třech frontách. „Cílem je vyčistit několik blízkých vesnic a zabezpečit kontrolu nad strategickými oblastmi kvůli omezení dalšího pohybu (bojovníků) Islámského státu,“ uvedli v prohlášení.

Palba z houfnic a granátometů byla zahájena v šest hodin ráno v místech vzdálených zhruba 20 kilometrů od města. Ve vzduchu kroužily vrtulníky, popsala agentura Reuters.

Ve stejnou chvíli se do ofenzívních operací zapojily i irácké speciální síly, doplnila agentura AP.

Irácký generál Maan Saadí uvedl, že jednotky za vzdušné podpory USA před rozedněním postoupily k městu Bartella na východě. Agentura Reuters informovala, že k městu ráno směřovaly desítky černých vozidel Humvee elitních protiteroristických sil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Od začátku ofenzívy uprchlo z Mosulu kolem 1500 lidíVideo: Reuters

Kde je Bagdádí?

Američané také ohlásili, že zaznamenali první větší pohyb bojovníků ven z Mosulu. „Máme náznaky, že odešli velitelé,“ prohlásil velitel pozemních koaličních sil generál Gary Volesky bez dalších vysvětlení.

V minulosti se spekulovalo o tom, že v Mosulu pobývá šéf Islámského státu abú Bakr Bagdádí. Jiné zprávy ale uvádějí, že se před časem přesunul jinam. Podle stanice BBC je možné, že byli z města vypraveni bojovníci, aby posílili obranu vybraných míst za městem.

Foto: Alaa Al-Marjani , Reuters

Iráčtí vojáci v Kájaře jižně od Mosulu

Bitva bude dlouhá

Dlouho očekávaná ofenzíva proti nejlidnatějšímu iráckému městu Mosulu, který sunnitští extremisté z Islámského státu obsadili v květnu 2014, začala v pondělí. [celá zpráva]

Podle izraelského serveru Debkafile se ale hned na druhý den v podstatě zastavila a následovala nová koordinace útočících sil. Irácký premiér Hajdar Abádí přesto ve čtvrtek prohlásil, že postup vojsk je rychlejší, než se čekalo.

Očekává se, že dobývání města, které podle aktualizovaných odhadů brání okolo 5000 bojovníků IS, bude vleklé. Radikálové odhodlaní zemřít budou klást tvrdý odpor, přičemž ve městě jsou statisíce civilistů. Objevila se také varování před nasazením jedovatých látek a využíváním lidských štítů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadešel den D. Začal útok na Mosul

Irácké jednotky zahájily ofenzívu, jejímž cílem je znovudobytí severoiráckého města Mosul z rukou Islámského státu (IS). V pondělí časně ráno to oznámil irácký...

Na bojišti u Mosulu jsou i američtí vojáci

Nejen vládní síly a milice kurdských peršmergů útočí v Iráku na Mosul ovládaný Islámským státem. Na rozdíl od předchozích ofenziv proti městům v područí...

Výběr článků

Načítám