Hlavní obsah

Křesťané v Egyptě se stali oběťními beránky islamistů

Amnesty International (AI) ve své středeční zprávě o násilí v Egyptě uvedla, že koptští křesťané se stali v půlce srpna oběťními beránky, na nichž si příznivci odstaveného islamistického prezidenta Muhammada Mursího vylévali vztek po brutálním rozehnání svých protestních táborů. AI obvinila vládu, že selhala v ochraně minoritních skupin.

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící kostely v Egyptě

 
Článek

Poté, co 14. září egyptské bezpečnostní síly brutálně rozehnaly dva tábory Mursího příznivců v Káhiře, zaútočili jeho příznivci nejen na zasahující policisty a vojáka, ale po celé zemi také vypalovali policejní stanice, budovy úřadů a křesťanské kostely. [celá zpráva]

Celkem při nepokojích zahynulo podle oficiálních údajů 525 lidí, na náměstích Nahda a Rabá zemřelo asi 280 osob. Další zahynuli při odvetných útocích. [celá zpráva]

Zpráva popisuje, že bezpečnostní síly nezabránily běsnícímu davu Mursího příznivců v útocích na kostely, školy a budovy charity, které vyrabovali a zapálili, přičemž zahynuli čtyři lidé. Napadeno bylo na 200 křesťanských staveb, přičemž 43 kostelů bylo vážně poškozeno. Zástupci AI navštívili nejvíce postižená místa, jako je zejména Minja, ale také Fajúm a oblast velké Káhiry.

Jedno tělo táhli za traktorem

Obyvatelé jim na některých místech řekli, že kostely napadly davy mužů ozbrojených střelnými zbraněmi, kovovými tyčemi, šavlemi, meči a noži. Mnozí skandovali „Alláh je velký!“ a křičeli „Vy křesťanští psi!“.

Někteří obyvatelé byli dokonce napadeni doma. Tělo zabitého šedesátiletého kopta táhli za traktorem ulicemi vesnice u Mínji. Když ho pohřbili, dvakrát bylo jeho tělo vykopáno, uvádí zpráva AI.

„Je hluboce znepokojující, že křesťanská komunita po celém Egyptě byla po událostech v Káhiře vybrána některými příznivci odstaveného prezidenta Muhammada Mursího jako terč odvetných útoků,“ řekla tajemnice Amnesty International pro oblast Blízkého východu a severní Afriky Hasiba Hadž Sahrauíová. Dodává, že ve světle předchozích útoků na křesťany po odstavení Mursího 3. července se daly tyto útoky předpokládat, ale „bezpečnostní síly selhaly v tom, aby jim předešly nebo aby zasáhly a ukončily násilí“.

Selhaly však i při ochraně státních úřadů

AI vyzvala Egypt, aby provedl nezávislé a nestranné vyšetřování tohoto projevu sektářského násilí a podnikl kroky, které podobným excesům zabrání.

„Pokud se selže v označení lidí zodpovědných za sektářské útoky, bude to vzkaz pro kopty a další náboženské menšiny ohledně spravedlnosti. Úřady musejí dát jasně najevo, že sektářské útoky nebudou tolerovány,“ dodala Sahrauíová.

AI také zmiňuje, že koptové čelili útokům už za vlády Husního Mubaraka i po jeho pádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám