Hlavní obsah

Egypt zveřejnil záběry násilí ze strany demonstrantů

Novinky, Alex Švamberk
Praha
Aktualizováno

Egypt se snaží vylepšit svůj obraz po brutálním zásahu proti demonstrantům z Muslimského bratrstva, kteří protestovali v Káhiře proti odstavení prezidenta Mursího. Egyptské velvyslanectví v ČR v pondělí zveřejnilo záběry munice zabavené v táborech demonstrantů i to, jak stříleli po policistech a jak v dalších dnech útočili na kostely, policejní stanice i úřady.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry násilí muslimských bratří v EgyptěVideo: Egyptské velvyslanectví

 
Článek

Podle oficiálních údajů si násilí v den rozhánění dvou táborů demonstrantů (14. srpna, pozn. red.) vyžádalo 525 obětí včetně padesátky zabitých policistů. Zraněno bylo 3717 lidí.

V rozehnaných táborech na náměstí Nahda a Rabaa bylo podle egyptských úřadů 87, resp. 200 obětí. Zbylé jsou z jiných míst země, jsou mezi nimi i oběti násilí Muslimského bratrstva, které napadalo své odpůrce.

Stříleli ostrými, zapálili si stany

Záběry představil egyptský velvyslanec v ČR Muhammad Ibrahím Abdelhakam, který zásah obhajoval. „Stříleli po policistech ostrými,“ řekl s tím, že demonstranti začali s palbou. „Sami si zapálili stany (demonstrantů),“ dodal s tím, že nelze mluvit o pokojných demonstracích, když se na místě našly zbraně a munice včetně granátů.

Záběry, které prezentoval, ukazují, že se demonstranti rozhánění tvrdě bránili. [celá zpráva] Kdo střílel první, jasné není, ale i mezi demonstranty jsou vidět lidé ozbrojení nejen letitými pistolemi, ale také automatickými puškami, kteří se při střelbě kryjí za barikádami.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Egyptský velvyslanec Muhamad Ibrahim Abdal Hakam v Praze

Na záběrech je také vidět, jak na jedné z následných demonstrací mávají vlajkou Al-Káidy, což podle Abdelhakama ukazuje, jaké je ideologie části demonstrantů.

„Očekávám od mezinárodního společenství podporu při boji s násilím a terorismem,“ řekl velvyslanec, který byl zklamán odmítavou reakcí světa na zásah proti demonstrantům, kteří okupovali dvě náměstí po 45 dní.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Střety v Egyptě si vyžádaly vídce než 500 obětí

Zdůraznil přitom, že odstavení prezidenta Muhammada Mursího z Muslimského bratrstva bylo druhou revolucí v Egyptě za poslední dva roky. Zmínil, že demonstrace za jeho odchod z funkce se 30. června účastnilo 33 miliónů Egypťanů. [celá zpráva]

Většina Egypťanů účastí na této masové demonstraci podle něj odmítla „ideologický fašismus Muslimského bratrstva”.

Co s Muslimským bratrstvem

Abdelham zdůraznil, že egyptská společnost je velmi pestrá; že ji tvoří muslimové, křesťané a židé, takže Muslimské bratrstvo ji nereprezentovalo a odmítalo jednat s opozicí, k čemuž jej od prosince vybízel ministr obrany Abdal Fatah Sisí.

Podle Abdelhama Muslimské bratrstvo reprezentuje jen dvě až pět procent populace. Na námitku Novinek, že Mursí vyhrál prezidentské volby, řekl: „Zmínil jste, že Mursí vyhrál volby, ale víte, jak to bylo? Rád bych řekl, že nezískal více než 51 procent. Mnoho Egypťanů, kteří byli proti Ahmadu Šafíkovi, dalo hlas Mursímu, ale ne proto, že by podporovali Muslimské bratrstvo.“

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Egyptská armáda stále hlídkuje v ulicích metropole Káhiry.

Sám ale přiznal, že Muslimské bratrstvo představuje pro Egypt problém: bratrstvo má zkušenosti z podzemní a tajné práce po více než 85 let. Dělalo velké problémy králi Farúkovi, prezidentům Násirovi, Sadatovi i Mubarakovi.

„Když však máte v rukou zákon, můžete ukončit toto násilí a tyto zločiny. A rád bych vás ujistil, že kvůli těmto zločinům a násilí ztratilo svou reputaci i mezi svými následovníky. Egyptská populace ví, že zneužívají víru pro své politické cíle,“ řekl Abdelhakam.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Obrněný buldozer použitý ke stržení tábora

Přesto velvyslanec řekl, že Muslimské bratrstvo nebude zcela vyloučeno z procesu usmíření: „Vyzvali jsme (po 30. červnu, kdy byl svržen Mursí, pozn. red.) bratry, aby se účastnili procesu usmíření. Naneštěstí to odmítli a vybrali si cestu násilí, zločinu a terorismu. Ale jakmile se násilí a zločinu zřeknou, mohou se účastnit politického procesu. Žádná země v něm ale nemůže akceptovat teroristy.“

Nová ústava asi už v říjnu

Velvyslanec také nastínil proces návratu k civilní vládě: „Novou ústavu budeme mít asi už v říjnu, kdy by se mělo konat referendum o ústavě. Předevčírem (v neděli, pozn. red.) byl návrh nové ústavy předložen expertům; 50 lidem, soudcům, ústavním expertům a politikům i náboženským vůdcům. Pak se uskuteční parlamentní volby a nakonec prezidentské, což by nemělo trvat déle než do února či března.“

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Příznivci Muslimského bratrstva u zapáleného policejního vozu

Abdelhakam dodal, že násilí vyšetří speciální vyšetřovací komise: „Egyptská vláda oznámila, že ustaví vyšetřovací výbor, který vyšetří, co se stalo od 30. června.“

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Na dotaz, zda Egypt přijme nezávislou vyšetřovací komisi, velvyslanec neodpověděl. Opakovaně však zdůraznil, že země nedovolí žádné vměšování a že jde o její vnitřní záležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám