Hlavní obsah

Koronavirus zabil v Íránu už 50 lidí, zdravotníci před pacienty utíkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Kom

Z dvanácti na padesát stoupl podle íránské tiskové agentury ILNA počet obětí koronaviru v posvátném městě Kom, kde se nemoc nejvíce rozšířila. Uvedla to televize ABC. Írán je po Číně druhou nejpostiženější zemí.

Foto: Anmar Khalil, ČTK/AP

Na letišti v iráckém Nadžáfu kontrolují cestující z Íránu.

Článek

Podle poslance z města Kom Ahmada Amirabádího Faraháního nakažení lidé zemřeli v době od 13. února. Země přitom oficiálně o prvních nakažených a obětech informovala teprve minulou středu 19. února, poznamenala agentura AP. Už v pátek ale íránští představitelé Světové zdravotnické organizaci řekli, že nemoc se zřejmě mohla rozšířit do většiny velkých měst.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Zdravotníci nemají ochranu, raději utíkají

V rozhovoru s agenturou ILNA Farahání prohlásil, že situace v Komu „není dobrá“. V karanténě je 250 lidí. „Žádná ze zdravotních sester nemá k dispozici potřebné ochranné pomůcky,“ podotkl s tím, že někteří zdravotníci dokonce z města utekli.

Předseda Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjádřil v pondělí na tiskové konferenci obavy: „Jsme znepokojeni situací v islámské republice Írán a v Itálii.“

Íránské mlčení

Íránská státní média stále uvádějí jen 12 mrtvých a 47 nakažených.

Už šest mrtvých na koronavirus v Itálii. Izolovaná města, lidé vykupují obchody

Evropa

Představitelé íránského zdravotnictví dosud neuvedli, kolik lidí je v karanténě v celé zemi, oznámili jen, že se nákaza potvrdila v pěti městech včetně Teheránu. Mezi městy ale není zmíněn Mašhád, i když Kuvajt uvedl, že první tři nakažení v zemi nahlášení v pondělí se vrátili právě odtud. Nákaza byla potvrzena u 53letého Kuvajťana, 61letého Saúda a 21letého člověka neupřesněné národnosti.

Z Íránu se virus rozšířil i do Libanonu, Spojených arabských emirátů a Bahrajnu. I jeden z devíti případů v Kanadě je u člověka, který se vrátil z Íránu.

Šance zastavit šíření koronaviru mimo Čínu se zmenšuje, varuje WHO

Svět

Zvyšují se obavy, jak pečlivě země provádí testy a zavádí karanténu, i když je v zemi od neděle zavřená většina škol.

Kom je posvátné šíitské město, kam jezdí studovat hodně lidí. K šíření nemoci v zemi mohly přispět i páteční parlamentní volby.

Nemoc do země podle íránských úřadů přinesli lidé, kteří přicestovali z Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám