Hlavní obsah

Komando amerických speciálních sil zabilo v Jemenu členy Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké speciální jednotky podnikly v úterý útok na jemenskou pobočku Al-Káidy na Arabském poloostrově. Při akci zabily sedm lidí podezřelých z příslušnosti k této radikální organizaci. Uvedlo to americké velitelství pro Blízký východ a severní Afriku (CENTCOM).

Foto: Profimedia.cz

Výcvik amerických speciálních sil (ilustrační foto)

Článek

Operace se podle listu The Washington Post účastnily jak elitní speciální jednotky námořnictva SEAL Team Six, tak i dalších složek amerických ozbrojených sil. Napadli tábor v jemenské provincii Marib, který podle amerických zpravodajců Al-Káida využívala.

Američané uvedli, že během operace zabili sedm členů Al-Káidy „pomocí kombinace palby ručních zbraní a přesných leteckých úderů”.

Mluvčí CENTCOMu John Thomas řekl listu The New York Times, že akce byla zacílena „na získání potenciálně významných informací z tábora”. Mělo jít zejména o elektronická zařízení, jako jsou počítače, pevné disky či mobilní telefony.

„Nešlo o pokus zabít nebo zajmout nějakou určitou osobu,“ dodal Thomas, který však neřekl, jestli byla akce z tohoto pohledu úspěšná.

Za nového amerického prezidenta Donalda Trumpa Spojené státy zintenzivnili akce proti Al-Káidě v Jemenu. Hned po nástupu do funkce schválil Trump úder, jenž však skončil neúspěchem. Bylo zabito na 25 civilistů a padl jeden příslušník americké jednotky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám