Hlavní obsah

Katar opustí ropný kartel OPEC

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá
Aktualizováno

Na ropu bohatý Katar oznámil, že od příštího roku opustí Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Státní ropná společnost Qaatar Petroleum to uvedla v pondělí na Twitteru. Katarský ministr pro energetiku Saad Šarída Kaabi to pak zopakoval na tiskové konferenci v Dauhá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Katarské hlavní město Dauhá

Článek

„Katar se rozhodl opustit členství v OPEC k lednu 2019,“ řekl Saad Kaabi.

„Rozhodnutí o stažení reflektuje touhu Kataru soustředit se na plány rozvíjet a zvýšit produkci zemního plynu,“ dodal katarský ministr pro energetické otázky Saad Šarída Kaabi. Katar je už nyní největším producentem zkapalněného plynu na světě, ale jeho ropné zásoby nejsou tak velké.

„Jsme velmi realističtí, co se týká ropy nemáme velký potenciál, naším potenciálem je plyn,” dodal Kaabi. Zmínil, že rozhodnutí bylo těžké, ale jeho země má jen malý vliv na rozhodnutí OPEC. Slíbil, že země bude nadále plnit závazky kartelu, což umocnilo spekulace, že jde o politické rozhodnutí.

Foto: Naseem Zeitoon, Reuters

Katarský ministr pro energetiku Saad Šarída Kaabi.

BBC uvedla, že rozhodnutí o odchodu ve skutečnosti může být ovlivněno špatnými vztahy se svými sousedy, především se Saúdskou Arábií, která má v OPEC rozhodující slovo a Katar kvůli jeho nezávislé politice izoluje. Spolu s dalšími zeměmi s ním přerušila dopravu, Rijád dokonce okolo Kataru plánuje prokopat kanál.

Otázky okolo ropné politiky OPEC

Kataru se také nemusela líbit ropná politika OPEC. Tento týden se mají členové OPEC sejít ohledně omezení těžby. Na schůzku bude mít vliv, že cena ropy nejprve poklesla na letošní minimum a až nyní stoupla o pět procent, když se o víkendu na schůzce G20 podařilo urovnat největší obchodní spory mezi USA a Čínou. Po 1. lednu 2019 nezačnou platit žádná nová cla a vzájemné rozhovory obou stran budou pokračovat. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Loď je plněna v Kataru zkapalněným plynem.

Čekalo se, že členské země navrhnou denní limit těžby okolo 1,4 milionu barelů. Saúdskoarabský zástupce podle agentury Bloomberg bude zřejmě čelit kritice dalších zemí, že přílišné uvolnění limitů těžby vedlo k propadu cen. Saúdská Arábie by také potřebovala zvýšit cenu, ale z domácích důvodů nechce omezit těžbu. Čelit bude i kritice kvůli vraždě opozičního novináře Džamála Chášukdžího.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Katar je členem OPEC od roku 1961. Uvedl, že organizace je o jeho rozhodnutí informována. Katar je první blízkovýchodní zemí, který karter opustí, dosud to udělal jen Ekvádor a Gabon, ale obě země se zase do OPEC vrátily. Indonésie suspendovala své členství.

Foto: Maneesh Bakshi, ČTK/AP

Plynové pole a zpracovatelská stanice v katarském Rás Laffanu.

Členové OPEC dodávají na světový trh 44 procent ropy a významnou měrou ovlivňují cenu ropy, protože jsou schopni se domluvit na omezení produkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám