Hlavní obsah

Katar dá na obnovu Pásma Gazy miliardu dolarů, USA 212 miliónů

USA poskytne Palestincům na obnovu Pásma Gazy zničeného po dvouměsíčních bojích, 212 miliónů dolarů (přibližně 4,6 miliardy korun). Další miliardu dolarů věnuje Katar. Palestinské úřady podle BBC požádaly svět celkem o čtyři miliardy dolarů.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinci prohlížejí trosky domu na severu pásma Gazy, který byl zasažen při náletu.

Článek

"Lidé v Gaze zoufale potřebují naši pomoc, ne zítra, ne příští týden, ale potřebují ji dnes," prohlásil šéf americké diplomacie John Kerry. Vedle příslibu finanční pomoci vyzval Kerry obě strany konfliktu k nové snaze o mírovou dohodu, jejíž dosažení je podle něj stále možné. Poskytnutí peněz bez snahy o dlouhodobý mír v oblasti bude pouze prodloužením statu quo, který je neakceptovatelný a nestabilní, uvedl Kerry.

Katarský ministr zahraničí Chálid Attija oznámil, že jeho země se mezi dárce přispívající na rekonstrukci Pásma Gazy přidá částkou ve výši jedné miliardy dolarů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Sud střelného prachu

Na jednodenní konferenci se sešli zástupci desítek arabských zemí, evropských států či USA, kteří se přislíbili podílet na financování obnovy poničeného Pásma Gazy, kde v létě během sedmitýdenního konfliktu zahynulo přes 2100 Palestinců a 73 izraelských vojáků či civilistů. O svůj domov v důsledku bojů přišlo na 100 tisíc Palestinců.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun během své řeči na konferenci prohlásil, že Pásmo Gazy přes srpnové příměří "zůstává soudkem střelného prachu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám