Hlavní obsah

Kaddáfí nařídil masové znásilňování a nakoupil vojákům pilulky na potenci

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí svým vojákům přikázal masově znásilňovat a napadat ženy, libyjské úřady k tomu účely nakoupily pro vojáky pilulky podobné Viagře na podporu potence. Řekl to vrchní žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreo-Ocampo.

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Podle Morena-Ocampa by mohl být Kaddáfí nově obviněn také právě z masového znásilňování, což se může připočíst k dalším důkazům proti němu, napsal ve čtvrtek Daily Telegraph.

Vrchní žalobce očekává v této věci rozhodnutí soudců v řádu dnů. „Dostali jsme teď informace, že Kaddáfí osobně nařídil znásilňování, je to novinka,“ řekl Moreno-Ocampo.

Úřady nakupovaly celé kontejnery, aby zvýšily možnost znásilňování žen
vrchní žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreo-Ocampo

Uvedl, že jsou zprávy o stovkách napadených žen v některých částech Libye. Žalobce dále sdělil, že existují důkazy k tomu, že libyjské úřady koupily prášky podporující mužskou potenci podobné Viagře a daly je vojákům jako součást oficiální „znásilňovací politiky“.

„Úřady nakupovaly celé kontejnery, aby zvýšily možnost znásilňování žen,“ řekl Moreno-Ocampo. „Zpočátku jsme o tom měli pochyby, ale nyní jsme stále více přesvědčeni, že se rozhodl trestat znásilňováním,“ dodal žalobce.

Moreno-Ocampo novinářům v New Yorku u sídla Organizace spojených národů řekl, že shromáždil důkazy pro tvrzení, že Kaddáfí znásilňování nařídil jako trestání žen a jako zbraň proti rebelům.

Mediálně známým se stal případ Libyjky Iman Obajdíové, která v březnu v libyjském Tripolisu vtrhla do hotelu obývaného zahraničními novináři, aby vypověděla, jak ji znásilnili vládní vojáci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám