Hlavní obsah

Jsem v domácím vězení, tvrdí jordánský princ a kritizuje vládu svého bratra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jordánský princ Hamzá bin Husajn, který je nevlastním bratrem krále Abdalláha II., pořídil videonahrávku, v níž tvrdí, že je v domácím vězení. Potvrdil také, že bylo zatčeno několik lidí z jeho okolí. Nahrávku odvysílala britská stanice BBC.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Jordánský princ Hamzá bin Husajn

Článek

Jednačtyřicetiletý jordánský princ na videu tvrdí, že jej navštívil náčelník generálního štábu a oznámil mu, že se princi zakazuje vyjít ven, komunikovat či setkávat se s lidmi, protože při těchto setkáních zazněla kritika krále. V rámci tohoto zákazu mu bylo přerušeno telefonní i internetové spojení.

Princ na videu také kritizuje vládu za korupci, zatýkání a vyhrožování kritiků krále.

Generální štáb k tomu uvedl, že princ byl požádán, aby "přestal s činností, která by mohla narušit stabilitu a bezpečnost země".

Americký deník Washington Post už dříve informoval o zatčení zhruba 20 lidí v souvislosti s údajným spiknutím proti Abdalláhovi II.

V Jordánsku proběhlo zatýkání mezi politickými špičkami

Blízký a Střední východ

"Bedlivě sledujeme zprávy a jsme v kontaktu s jordánskými činiteli. Král Abdalláh je klíčovým partnerem USA a má naši plnou podporu," uvedl mluvčí americké ministerstva zahraničí Ned Price.

"Bezpečnost Jordánska je základem bezpečnosti arabského světa," napsal na Twitteru designovaný premiér Libanonu Saad Harírí a vyjádřil podporu jordánskému králi. Toho podle agentury Reuters v neděli plně podpořily mimo jiné i Saúdská Arábie, Egypt, Kuvajt či Irák.

Hamzá je synem krále Husajna, který zemřel v roce 1999, a jeho poslední, čtvrté, manželky, Američanky Elizabeth, známé pod královským jménem Núr. Abdalláh se stal Husajnovým nástupcem na trůnu a krátce poté, co jejich otec zemřel, jmenoval Hamzu korunním princem. V roce 2004 ale tento titul Hamzovi odňal a v roce 2009 ho udělil svému synovi Husajnovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám