Hlavní obsah

Jsem pro společný stát s Palestinci, prohlásil izraelský prezident na jednání se Zaorálkem

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský prezident Reuven Rivlin při setkání se šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem řekl, že přijímá kritiku své politiky od přátel. Současně ale prohlásil, že řešením palestinské otázky je společný stát Izraelců a Palestinců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zaorálek se v Izraeli sešel s prezidentem RivlinemVideo: Reuters

 
Článek

Izraelský prezident v úvodu setkání připomněl, že kořeny jeho rodu jsou i v nynější České republice. Ocenil vzájemné diplomatické vztahy a řekl, že od přátel je důležité a dobré kritiku přijímat, protože názory spřátelené země, jakou je Česká republika, společné vztahy posunují dále.

Praha je blízkým spojencem Izraele, má však kritický postoj k jeho osadnické politice či k likvidaci staveb na palestinském území postavených za přispění peněz EU.

„Velmi si cením toho, že pan prezident nás považuje za někoho, kdo má objektivní vztah a názor a je schopen dobře komunikovat s oběma stranami,” komentoval Zaorálek Rivlinův postoj.

K soužití s Palestinci Rivlin řekl, že Židé se vrátili zpět do země svých předků, což musejí Palestinci uznat. Židé naopak podle něj musejí pochopit, že Palestinci v regionu žijí a že se zde narodili. Rivlin zastává řešení jednoho státu, který bude pro Izraelce a Palestince společný.

Foto: Dan Balilty, ČTK/AP

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem v Jeruzalémě

Obvykle se považuje za řešení palestinské otázky model dvou států, ovšem kabinet Benjamina Netanjahua se ke vzniku samostatného palestinského státu stavěl i negativně.

Ekonomická spolupráce

Hlavní část rozhovoru se věnovala ekonomice. „Máme zájem podílet se na zdejších projektech v energetickém sektoru, infrastruktuře, na výstavbě železničního spojení, ve stavebnictví,“ řekl Zaorálek.

„Máme před sebou poměrně velmi bohatá jednání ministrů v Praze. Jednak v ekonomické oblasti, roste naše spolupráce. Pro české firmy se tady v Izraeli otevírají velmi zajímavé možnosti a také tady chceme nakupovat radary, nebo je tady možnost, že se Izrael tendru zúčastní,” řekl Zaorálek.

Tématem byl i turistický ruch. ”Roste počet turistů, kteří přicházejí z Izraele do Prahy,” řekl Zaorálek. Uzavřena bude i dohoda o pracovních prázdninách, která umožní mládeži z obou zemí v té druhé nejen pobývat, ale i pracovat.

Léčebné konopí i terorismus

Ministr zahraničí také dodal, že bude jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i o spolupráci ve zdravotnickém sektoru. „Rádi bychom využili i některé vaše léčebné postupy. Uvažujeme, že požádáme Izrael o školení pro naše lékaře,“ řekl šéf české diplomacie.

Zmínil také, že jedním z možných odvětví spolupráce je pěstování léčebného konopí. Samopěstitelství je v Izraeli pro pacienty povoleno od roku 1991.

Po březnových teroristických útocích v Bruselu je podle Zaorálka evidentní, že zájem bude nyní i o bezpečnostní zkušenosti Izraele.

”Práce jejich služeb a celý způsob, jakým si dokážou obstarat informace, to je něco, co bychom potřebovali.”

Na obzoru je jednání s Abbásem

Izraelský premiér se při setkání se Zaorálkem zmínil o možnosti setkání s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, který k jednání Netanjahua vyzval v pátek: "Slyšel jsem Abbáse v televizi, že kdybych ho pozval, tak přijede. Dnes ráno jsem řekl americké kongresové delegaci, že ho opět zvu. Zruším svůj program na tento týden. Může přijet jakýkoli den, budu zde.”

Reklama

Výběr článků

Načítám