Hlavní obsah

Jsem hříšnice, přiznala v televizi Íránka, kterou poslali na smrt

Novinky, rei
Teherán

Íránská státní televize v pondělí odvysílala záznam se Sakíne Aštíaníovou, která byla odsouzena k trestu smrti ukamenováním za nevěru. Žena se na záznamu označila za hříšnici. Írán vykonání trestu smrti pozastavil kvůli protestům zahraničí.

Článek

„Jsem hříšnice,“ citovala ženu agentura AP s tím, že její obličej byl rozmazán a slova tlumočena. Zprávu doprovázela výpověď dvou mužů, jejichž obličeje byly rovněž rozrastrovány a kteří se označili za syna obviněné a jejího právníka. Oba byli zatčeni minulý měsíc stejně jako dvojice Němců, kteří se před několika týdny údajně pokoušeli udělat s Aštíaníovou rozhovor. Ti v pořadu rovněž vystoupili a Íránci je později obvinili ze špionáže.

Syn Sadžád na kameru odvolal své dřívější tvrzení, že matku mučili, a kritizoval jejího současného i bývalého právníka, který v létě uprchl do Norska a o případu informoval média, což mělo za následek odsouzení Teheránu západním světem.

„Všeho lituji. Myslím, že kdybych neznal tyto dva právníky, případ by se vyvíjel standardně,“ řekl Sadžád, načež právník Kian přiznal, že klienta nabádal, aby západním médiím lhal. „Samozřejmě, že to byly promyšlené lži,“ doplnil.

Vykonání trestu smrti nad 43letou Aštíaníovou bylo úřady pozastaveno a případ přehodnocuje nejvyšší soud. Žena byla původně v roce 2006 odsouzena za nevěru a podíl na vraždě manžela. Nakonec soud trest za spoluvinu za vraždu zrušil. Ženě nadále hrozí trest smrti – očekává se, že nejvyšší soud formu přehodnotí z ukamenování na oběšení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám