Hlavní obsah

Jemenský prezident vyzval k sedmidennímu příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí vyzval k sedmidennímu klidu zbraní, který by začal platit 15. prosincem počínaje. V tento den ve Švýcarsku začnou mírové rozhovory o řešení krize v Jemenu. Hádí oznámil generálnímu tajemníkovi OSN, že vládní síly přeruší boje a že požádal koalici muslimských států vedenou Saúdskou Arábií, aby vojenské akce ve stanovený den zastavila, uvedla v úterý agentura Reuters.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Rozbombardovaný prezidentský palác v jihojemenském Adenu

Článek

„Informoval jsem vedení koalice, že zamýšlíme zastavit palbu na sedm dní od 15. do 21. prosince,” citoval Reuters z Hádího dopisu určeného generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi. Jemenský prezident dále uvedl, že klid zbraní bude automaticky prodlužován, pokud ho druhá strana konfliktu bude dodržovat.

Postoj vzbouřených šíitů zatím není znám. V minulosti na několik příměří přistoupili, ovšem většinou až na poslední chvíli a klid zbraní trval jen krátce.

Značnou část Jemenu loni ovládli vzbouření šíité. Když musela vláda utéct do exilu, protože se zmocnili posledního velkého města, přístavu Aden. Podpořila ji vojensky koalice arabských zemí vedená Saúdskou Arábií. Boje mají od té doby podle agentury AFP na 5700 obětí, z nichž polovina jsou civilisté.

Koalici se v létě podařilo osvobodit Aden, kam se pak uchýlila z exilu vláda i Hádí.

Šíity podporuje Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám