Hlavní obsah

Jemenský prezident uprchl z vězení a odvolal svou rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aden

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí odvolal svou rezignaci a začal v jihojemenském Adenu vyjednávat s bezpečnostními poradci a provinčními guvernéry. Hadí rezignoval v lednu, když šíitští povstalci obsadili prezidentský palác, a od té doby byl v Saná v domácím vězení. V sobotu uprchl do rodného Adenu.

Foto: Anees Mahyoub, Reuters

Demonstranti v Jemenu s portrétem prezidenta Hadího

Článek

Jeden z poslanců v úterý oznámil, že Hadí v pondělí doručil parlamentu dopis, v němž rezignaci odvolává. Podle stanice Al-Džazíra se nyní prezident snaží získat znovu kontrolu nad státními institucemi.

"Jedná se zástupci bezpečnosti a s guvernéry jižních provincií, sejde i s guvernéry ze severu. Mnoho oblastí na severu chce Hadího podpořit," řekl reportér Al-Džazíry.

Za Hadím stojí také země z oblasti Perského zálivu a rovněž západní spojenci, především USA. Vlivný kmen Hilál z jižního Jemenu uspořádal v pondělí na znamení loajality k prezidentovi v provincii Šabva vojenskou přehlídku. V jihojemenském Táizzu se zase sešli demonstranti a žádali Hadího, aby vytlačil šíity ze Saná a obnovil kontrolu vlády nad hlavním městem. Manifestace na podporu Hadího se konala dokonce i v Saná.

Odbojní šíité i Al-Káida

Situace v Jemenu se zhoršuje od loňského září, kdy šíitští povstalci obsadili hlavní město. Letos se zmocnili klíčových úřadů a prezident Hadí i jeho vláda rezignovali.

Hadí působil 17 let ve funkci viceprezidenta a po odstoupení Alího Abdalláha Sáliha v roce 2012 se ujal prezidentské funkce.

Šíité, kteří tradičně obývají jemenský sever a početně jsou v Jemenu v menšině, loni začali prosazovat své politické požadavky se zbraní v ruce a obsazují území mimo své tradiční bašty. Kromě nich ale v zemi působí také teroristé z Al-Káidy, kteří jsou sunnité a podněcují sunnitské obyvatelstvo proti šíitům. Hadí byl pro USA cenný spojenec proti Al-Káidě, jejíž odnož z Arabského poloostrova považuje Washington za vůbec nejnebezpečnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Moc v Jemenu převzali šíitští povstalci

Šíitští povstalci, kteří v posledních měsících obsadili jemenskou metropoli, oznámili, že přebírají moc v zemi, a rozpustili parlament. Informovaly o tom...

Výběr článků

Načítám