Hlavní obsah

Jemen chce vyjednávat s al-Kajdou, pokud teroristé složí zbraně

– Saná

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih nabídl teroristům z al-Kajdy působícím v Jemenu dialog, pokud složí zbraně a vzdají se násilí. Sáliha v pondělí rovněž navštívil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, ale o osudu Němců, které před půl rokem unesli na severu země, se nic nového nedozvěděl.

Foto: Mohammed Salem , Reuters

Článek

Tlak na al-Kajdu souvisí s atentátem, o nějž se neúspěšně v letadle do Detroitu v prosinci pokusil Nigerijec vycvičený pravděpodobně v Jemenu. USA slíbily, že zdvojnásobí pomoc Jemenu pro boj proti terorismu na 150 miliónů dolarů, ale očekávají za to aktivní postup vůči al-Kajdě. Deník The Daily Telegraph minulý týden uvedl, že Jemencům pomáhá také americká rozvědka. [celá zpráva]

Sálih v rozhovoru, který v sobotu večer odvysílala televize v Abú Zabí, prohlásil, že "dialog je nejlepší metoda, a to i v případě al-Kajdy, pokud její členové složí zbraně a vrátí se k rozumu". "Jsme připraveni dohodnout se s každým, kdo se vzdá násilí a teroru," řekl.

Podle odhadů se v hornatých částech Jemenu ovládaných tamními kmeny skrývá několik set členů al-Kajdy. Mnoho z nich má dobré vztahy s místním obyvatelstvem, takže armáda má omezené pole působnosti, nechce-li se dostat do střetu i s dobře vyzbrojenými kmeny. Situaci na severu navíc ztěžuje boj proti šíitským povstalcům. Boje jsou intenzivní a ve snaze zabránit jejich přelití na své území je do nich zapojena i armáda Saúdské Arábie.

Nepokoje ovšem panují také na jihu. Tamní separatisté vyhlásili na pondělí generální stávku. Největší napětí bylo v Dalihu, kde byli při srážkách zraněni tři policisté. Cílem stávky bylo vymoci si propuštění zatčených aktivistů. Patří k nim i majitel jednoho z největších listů, které v jižním Jemenu vycházejí. Ve věznicích je od srážek s gardisty minulý týden asi 50 lidí.

V Jemenu se skrývá duchovní al-Awlaki

Televize CNN mezitím potvrdila, že v Jemenu se skrývá duchovní Anwar al-Awlaki. Stanici to řekl jeho otec, podle něhož ale klerika, který měl ovlivnit i útočníka z americké základny Fort Hood a Nigerijce, jenž se pokusil odpálit bombu v letadle nad Detroitem, neukrývá al-Kajda.

Otec Avlakí je v Jemenu uznávaný akademik s doktorátem z Nebraské univerzity. V jemenské vládě v minulosti zastával několik funkcí včetně ministra zemědělství. V USA, kde se roku 1971 narodil Anwar, studoval na stipendium Fulbrightovy komise.

Avlakí řekl, že na to, aby syna přesvědčil vyjít z úkrytu, potřebuje čas. Je přesvědčen, že USA usilují o synův život. Připustil, že názory jeho syna jsou problematické, ale Anwar má podle Avlakího právo využívat svobodu slova zaručenou americkou ústavou. Otec popírá, že jeho syn v kázáních podněcuje k terorismu.

O unesených turistech vláda neví

Neohlášeně Jemen v pondělí navštívil německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle. Setkal se s prezidentem Alí Abdalláhem Sálihem. Zajímal se o osud pěti Němců a jednoho Brita, které unesli na severu země loni v červnu. Byly mezi nimi tři děti. Dospělí pracovali v místní nemocnici. Prezident Westerwelleovi během setkání řekl, že o skupině nemá žádné informace. Podle jednoho zdroje jsou rukojmí naživu.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Šéf německé diplomaci Westerwelle s jemenským prezidentem Sálihem

Skupina byla původně devítičlenná - dvě německé sestřičky a jednoho jihokorejského humanitárního pracovníka byli později objeveni mrtví.

Vláda z únosu vinili šíitskou skupina, která to odmítla. Jeden z místních vůdců agentuře AP řekl, že za akcí stojí al-Kajda.

V Jemenu bylo v posledních 15 letech uneseno přes 200 cizinců. Většina byla propuštěna po vyplacení výkupného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám