Hlavní obsah

Izraelský soud uznal vojáka vinným ze zabití Palestince. Ležícího ho střelil do hlavy

– Tel Aviv

Izraelského seržanta Elora Azariu, který loni v březnu střelil do hlavy ležícího Palestince Abdala Fataha Šarífa, uznal ve středu vojenský soud vinným ze zabití. Verdikt vynesl tříčlenný senát v Tel Avivu. Výše trestu bude oznámena později, neočekává se však, že by dostal dvacet let, která mu hrozí. Obhajoba už sdělila, že se odvolá.

Foto: Heidi Levine, ČTK/AP

Elor Azaria čeká s rodiči na verdikt

Článek

Proces je v Izraeli velmi sledovaný a štěpí společnost, protože souvisí s otázkou, jak reagovat na útoky Palestinců nožem. Šaríf a další Palestinec Ramzi Azíz Kasráví napadli nožem 24. března v Hebronu izraelského vojáka a zranili ho. Další vojáci po nich začali střílet, Kasrávího zabili a Šarífa zranili.

Až v tu chvíli dorazil na místo incidentu Azaria, který sloužil v armádě jako medik. Seržant si sundal helmu, podal ji kolegovi, přistoupil k ležícímu Palestinci a vpálil mu kulku do hlavy. Podle obvinění jednal v rozporu s předpisy, protože muž už nepředstavoval nebezpečí pro vojáky, civilisty ani Azariu, uvedli žalobci.

Pitva prokázala, že Palestince zabila právě Azariova střela.

Sebeobrana se neprokázala

Azaria se u soudu hájil, že se bál, že muž pořád představuje hrozbu, protože by mohl mít na sobě vestu s výbušninami. Někdo prý začal volat, že Palestinec má možná výbušniny pod bundou.

Obhájci tvrdili, že Azaria muže zastřelil, protože to viděl jako jedinou možnost, jak hrozbu odvrátit. Prokurátor ale při procesu nechal několikrát přehrát video, z nějž je patrné, že se Azaria k Palestinci blížil pomalu a s rozmyslem, bez jakékoli známky strachu nebo projevu ohrožení. Azariovi velitelé vypověděli, že tyto obavy voják nezmiňoval při výslechu hned po incidentu.

Motivem mohla být pomsta

Přitížila mu výpověď dalšího vojáka, podle něhož seržant řekl: „Bodli mého kamaráda a pokusili se ho zabít. Zaslouží si zemřít.“ Azaria podle BBC u soudu řekl, že si na takovouto konverzaci nevzpomíná.

„Azaria střílel bezdůvodně,” prohlásila ve středu předsedkyně soudu, která postupně vyvracela všechny argumenty obhajoby. Podle soudců zahájil palbu v rozporu s izraelskými vojenskými předpisy, které střelbu povolují jenom v případě, kdy osoba představuje bezprostřední hrozbu.

Vysocí armádní představitelé také záhy po incidentu uvedli, že seržantovo jednání není v souladu s hodnotami Izraelských obranných sil.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Příznivci Elora Azarii demonstrují před soudním síní

Rozdělená společnost

Případ je v Izraeli velmi sledovaný a Azaria má mnoho zastánců i mezi politickými špičkami. Ministr školství Naftali Bennett, který k nim patří, řekl, že by měl být Azaria okamžitě omilostněn a ve vězení by neměl strávit ani minutu. Ministr obrany Avigdor Lieberman je rovněž pro udělení milosti. Podle izraelských sdělovacích prostředků je také možné, že ministr obrany a vojenský prokurátor požádají prezidenta Reuvena Rivlina, aby vojákovi udělil milost.

Vojenský zákon také umožňuje zmírnit trest osobě odsouzené vojenským tribunálem na žádost náčelníka generálního štábu armády.

Premiér Benjamin Netanjahu Azariovo chování odsoudil, ale nepoužil výraz vrah.

Několik set Azariových příznivců se ve středu shromáždilo před budovou, kde se proces konal. Zablokovali křižovatku a střetli se s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám