Hlavní obsah

Izraelský ministr promluvil o špionážním viru Flame

Novinky, rei
Jeruzalém

Izraelský ministr pro strategické záležitosti a vicepremiér Moše Jaalon v úterý přiživil spekulace o tom, že špionážní virus Flame na Blízkém východě, o jehož existenci tento týden informovali ruští technici, pochází z Izraele. Jaalon v rozhovoru pro Armádní rozhlas hovořil o íránské hrozbě a schopnostech izraelských odborníků na technologie.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr pro strategické záležitosti a vicepremiér Moše Jaalon

Článek

„Pro každého, kdo považuje íránskou hrozbu za významnou, je pochopitelné, že podnikne různé kroky, aby (Íránu) uškodil,“ prohlásil Jaalon s tím, že za takový krok považuje i rozšíření počítačového viru. V té souvislosti ještě poznamenal: „Izrael má to štěstí, že je zemí bohatou na vyspělé technologie. Tyto nástroje, na které jsme pyšní, nám poskytují různé možnosti“.

O existenci viru Flame informovala tento týden ruská firma Kaspersky Lab. [celá zpráva]

Virus stahující z počítačů nejrůznější citlivá data, aniž by ho detekovaly ochranné systémy, je podle ní rozšířen na palestinských územích, v Súdánu, Sýrii, Libanonu, Saúdské Arábii, Egyptě, Izraeli, ale hlavně v Íránu.

Flame je srovnáván s viry Duqu a Stuxnet, který cílil proti íránským jaderným zařízením a předloni se mu podařilo paralyzovat centrifugy na obohacování uranu v Natanzu. Podle ruské firmy stojí za virem některý stát, nikoliv jednotlivci. Firma poprvé virus zjistila v srpnu 2010, analytici při Budapešťské univerzitě tvrdí, že Flame se může šířit už pět let.

Írán počítačové útoky navenek zlehčuje, což platí i v případě viru Flame. V úterý jeho ministerstvo pro komunikace a technologie oznámilo, že má k dispozici antivirus, který tento malware vystopuje a odstraní. Bezpečnostní analytici o tom mají pochybnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám