Hlavní obsah

Izraelský generál Haluc čelí výtkám, že prodal akcie před útokem na Libanon

Právo, CNN, ČTK, Břetislav Tureček
JERUZALÉM

Náčelník izraelského generálního štábu Dan Haluc (58) se včera stal druhým mužem, jemuž hrozí pád kvůli libanonské válce. Zatímco premiér Olmert je pod palbou za způsob jejího vedení a výsledky, Haluc čelí obvinění ze závažného morálního pochybení: pár hodin po únosu dvojice vojáků Hizballáhem a nedlouho před tím, než Izrael vytáhl do války, totiž šel do banky prodat své akcie.

Článek

S odhalením v úterý přišel list Ma'ariv. "Je pravda, že jsem 12. července prodal své portfolio," připustil Haluc v deníku. "Není ale možné spojovat to s válkou. V tu chvíli jsem netušil, že z toho válka bude," dodal a i včera se hájil, že je také občanem se svými civilními starostmi a že je pod úroveň, aby čelil takovéto "nactiutrhačné kampani".

Haluc své podíly prodal tři hodiny po únosu vojáků. Do banky šel ve 12 hodin, tedy v době, kdy špičky země horečně zvažovaly odpověď a následně začalo bombardování Libanonu. Vypuknutí války srazilo ceny některých akcií až o čtvrtinu;  Haluc v té době disponoval podíly v hodnotě zhruba 630 tisíc korun.

Vysocí činitelé v generálním štábu i velitelé invazních operací včera podle listu Ha'arec tvrdili, že Halucovi nezbývá než rezignovat, a to kvůli morálnímu rozměru celé věci. Ha'arec ale upozornil, že může být teoreticky stíhán i za zneužití interních informací.

Poslanec Zevulun Orlev z opoziční pravicové Národní jednoty už vyzval generálního prokurátora Menachema Mazuze, aby zahájil vyšetřování záležitosti. Výzvy k Halucově rezignaci ale přicházely z celého spektra. "Zatímco země hořela, jeho zajímaly jen jeho investice," obvinila generála Collete Avitalová z vládní levicové Strany práce.

Haluc se stal náčelníkem štábu loni v červnu coby vůbec první generál přicházející z letectva. V souvislosti s libanonským tažením je také obviňován, že dlouho spoléhal na vzdušné údery a že zanedbal možnost pozemní ofenzívy.

Izraelci kritizují postup vlády, chtějí propuštění unesených vojáků

Většina Izraelců si v souvislosti s boji v Libanonu přeje rezignaci ministra obrany Amira Perece a zřízení vyšetřovací komise, která posoudí postup vlády ve válce proti libanonskému Hizballáhu.

Průzkum deník Ma´ariv ukázal, že 70 procent Izraelců nesouhlasí s tím, že vláda přistoupila na rezoluci Rady bezpečnosti OSN a ukončila boje, aniž si vymohla propuštění obou vojáků.

Několik desítek příbuzných a známých dvou izraelských vojáků držených Hizballáhem demonstrovalo v pondělí večer na Rabinově náměstí v Tel Avivu proti způsobu, jímž skončila libanonská válka.

"Za pár dní odejdou všichni izraelští vojáci z Libanonu, jediný, kdo tam ale - neozbrojený a bez helmy - zůstane, bude můj bratr a Udi," postěžoval si Benny Regev, jehož bratra Eldada a Ehuda Goldwassera Hizballáh zajal 12. července na společné hranici a tím spustil celou válku.

Zkraje konfliktu premiér Ehud Olmert tvrdil, že boje neskončí, dokud si židovský stát nevybojuje návrat obou záložníků. Nyní však vláda zvažuje jejich výměnu za bojovníky Hizballáhu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael zabil bojovníka Hizballáhu

Izraelští vojáci v pondělí v Libanonu zabili bojovníka Hizballáhu, který na ně zahájil palbu. Jedná se o první střet od vyhlášení příměří, které platí od sedmi...

Olmert: Izrael se za válku omlouvat nebude

Během mimořádného zasedání izraelského Knesetu těsně po zavedení příměří mezi Libanonem a Izraelem premiér Ehud Olmert uvedl, že Izrael neměl jinou volbu,...

Výběr článků

Načítám