Hlavní obsah

Izraelského prezidenta neobžalují ze znásilnění, výměnou za to odstoupí

Novinky, ČTK, BBC, aš, Ha´arec
JERUZALÉM

Izraelský prezident Moše Kacav do dvou dnů odstoupí. Poté bude obžalován, že obtěžoval ženy, nikoli však ze znásilnění. Tento bod generální prokurátor Menachem Mazuz, který ve čtvrtek informoval o plánované demisi, stáhl výměnou za Kacavovo přiznání. Kacavovy oběti to však pobouřilo.

Článek

Zaměstnankyně prezidentské kanceláře, která vystupuje pod jménem "A.", která hlavu státu jako první před rokem obvinila, že ji znásilnil, je dohodou frustrována: "Sexuálním násilníkům dá právo dělat si, co chtějí bez toho, aby byli potrestáni".

A. sdělila, že Kacav "terorizoval její tělo i duši". Označila prezidenta za "perverzního sériového sexuálního násilníka", který si z ní udělal "sexuální otrokyni". A dodala radu pro oběti sexuálního násilí: "Jděte k psychologovi, ale nechoďte na policii. Zejména, když je útočník veřejnou postavou."

Popsala, jak se její situace zhoršovala s tím, jak postupovala ve funkci. Zpočátku jí Kacav pouze nadbíhal, když ji říkal, jak je krásná, sexy, že má pěknou sukni a vlasy, že ji chce. V noci jí dlouze vysvětloval, jak je osamělý. Pak jí ukázal genitálie a žádal, aby se jich dotýkala. Nakonec ji opakovaně zneužil.

Demise a přiznání výměnou za svobodu

Generální prokurátor Menachem Mazuz oznámil, že prezident podá demisi, která nabude platnosti do 48 hodin. V neděli podle něj bude zveřejněna obžaloba.

Mazuz se s Kacavem dohodl, že obžaloba proti němu nebude obsahovat bod o znásilnění, za což by mu hrozilo až šestnáct let vězení. "Prezident se k (ostatním) činům přizná a dostane podmínečný trest," řekl Mazuz.

Podle něj je to pro Kacava trest dostatečný, protože se stane z občana číslo jedna kriminálníkem usvědčeným ze sexuálních útoků. Mazuz řekl, že se takto rozhodl, aby nepoškodil instituci prezidenta.

Dvaašedesátiletý Kacav vysvětlil tím, že raději doznal, že ženy objímal a líbal, protože neměl sílu vystavit rodinu trýzni soudního řízení.

Protesty právníků i bojovnic za práva žen

Izraelské obhájkyně práv žen dohodu ostře kritizovaly. "Oběti sexuálního zneužívání ztratí víru v jakoukoli ochranu. Mám pocit selhání justice," řekla levicová poslankyně Zahava Gal-Onová.

Dohoda se nelíbí ani právníkům žalující strany, k níž patří také čtyři ženy, které byly Kacavovi pořízené v době, kdy byl ministrem cestovního ruchu. "Není veřejným zájmem dohodnout se o vině a snížit trestní sazbu jenom proto, že jde o prezidenta, a proto, že se bojíme o pověst Izraele ve světě," řekl jeden z právníků Kineret Baraši.

Vyšetřování kauzy se táhne rok. Kacav nevyslyšel výzvy sdělovacích prostředků i některých politiků a odmítl odstoupit. V lednu se dočasně úřadu vzdal, aby se mohl podrobit Mazuzovu vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám