Hlavní obsah

Izraelské komando při vpádu proniklo na syrské území

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské speciální jednotky v tajné operaci zničily dva posty syrské armády. Podle serveru N12 přitom překročily hranici do demilitarizované zóny mezi oběma zeměmi.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Oblast okupovaných Golanských výšin. Ilustrační foto

Článek

Pro operaci se vedení izraelské armády rozhodlo poté, co Sýrie opakovaně porušila dohodu o odpoutání sil mezi Izraelem a Sýrií z roku 1974, sdělil server. Podle listu The Jerusalem Post dohoda stanoví, že v nárazníkové zóně mezi hranicemi smí být pouze síly OSN (UNDOF).

„Syrská armáda se ale nedávno do nárazníkové zóny na Golanských výšinách vrátila a vybudovala tam posty, což podnítilo jinak neobvyklou operaci izraelské armády,“ napsal N12.

Speciální oddíl doprovodili ženisti

Úderu se minulý týden zúčastnili příslušníci speciálních sil a ženisti. Operace podle jejich velitele zahrnovala „skryté a tiché přiblížení k nepříteli, umístění výbušnin do obou objektů a jejich současné vyhození do vzduchu“.

Foto: David Ryneš, Novinky

 

Izraelská armáda se od počátku syrské občanské války v roce 2011 zaměřuje na operace proti oddílům íránských revolučních gard a šíitského Hizballáhu, které se do bojů zapojily, a konvoje, jež je zásobují zbraněmi a střelivem.

„Víme o spolupráci syrské armády s Hizballáhem. Každé syrské zařízení má potenciál stát se jeho základnou. Nedovolíme, aby se jižní Sýrie změnila na jižní Libanon,“ prohlásil Tal Goricki z vedení izraelských speciálních sil s odkazem na útoky hnutí, které Izrael i Západ považují za teroristické.

Údery většinou ze vzduchu
Izrael na cíle na syrském území útočí v drtivé většině ze vzduchu, často využívá rakety odpalované z letounů či bezpilotníky.
Přítomnost jeho vojáků v Sýrii je výjimečná.
Premiér Benjamin Netanjahu před časem tvrdil, že armáda zničila stovky íránských cílů.
Teherán i vedení spřáteleného šíitského Hizballáhu to ostře odmítly.

Reklama

Výběr článků

Načítám