Hlavní obsah

Izraelská armáda zaútočila na cíle v Sýrii

Izrael zaútočil během úterní noci na cíle v jižní Sýrii, napsala agentura DPA s odvoláním na syrskou agenturu SANA. Bojové letouny židovského státu měly zasáhnout blíže neurčené objekty poblíž syrské metropole Damašek. Podrobnější informace zatím nejsou k dispozici, k incidentu se dosud nevyjádřila ani izraelská strana.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Bojový letoun Lockheed Martin F-35 izraelského letectva. (ilustrační foto)

Článek

Při nočních izraelských náletech na syrské území přišlo o život nejméně osm zahraničních bojovníků proíránských milicí, uvedla ve středu agentura AFP s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Národnost zabitých bojovníků není zatím známa.

Nálety se zaměřily na pozice a sklad zbraní íránských sil a jejich spojenců z libanonského hnutí Hizballáh v okolí Damašku a na pozice proiránských milic na jihu Sýrie.

Syrská média uvádějí, že cílem byla oblast nacházející se jižně od guvernorátu Kunejtra na jihozápadě Sýrie. Damašek uvedl, že některé útoky odrazil, ale bombardování způsobilo materiální škody.

Další útok se podle izraelských médií odehrál u města Kiswa, které leží pár kilometrů na jih od Damašku.

Během krátké doby je to již druhý útok. Před týdnem zasáhly izraelské letouny v Sýrii několik vojenských cílů, například sklady a objekty se syrskými raketami země-vzduch. Agentura SANA napsala, že zahynuli tři vojáci.

Izraelské komando při vpádu proniklo na syrské území

Blízký a Střední východ

Izrael běžně údery v Sýrii nekomentuje. Od začátku syrského konfliktu v roce 2011 podnikl v zemi mnoho útoků proti silám režimu syrského prezidenta Bašára Asada a proti jeho spojencům, Íránu a libanonskému Hizballáhu.

Mezi Sýrií a Izraelem neexistují žádné diplomatické vztahy. Od vyhlášení samostatnosti obou států jsou ve válečném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám