Hlavní obsah

Izraelci zabili na moři čtyři Palestince

– Jeruzalém

Příslušníci izraelského námořnictva v pondělí u břehů pásma Gazy zastřelili čtyři Palestince s potápěčským vybavením. Podle sdělení armády připravovala čtveřice teroristický útok.

Foto: Profimedia.cz

Čluny izraelského námořnictva

Článek

Incident se udál před rozbřeskem. Čtveřice patřila k Brigádám mučedníků od al-Aksá, militantní organizace, která se odštěpila od hnutí Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Podle vyjádření organizace čtyři její příslušníci na moři podstupovali výcvik. Izrael bez bližších podrobností tvrdí, že chystali teroristický útok.

Událost se stala přesně týden po střetu izraelských sil s posádkami flotily vezoucí do pásma Gazy pomoc s cílem prolomit blokádu enklávy. Devět aktivistů při tom zemřelo. Izrael se kvůli tomu ocitl pod kritikou zahraničí. Turecko, na jehož hlavní lodi Mavi Marmara se střelba udála, odvolalo z Izraele svého velvyslance.

Izrael na pásmo Gazy uvalil blokádu v roce 2007 poté, co enklávu ovládlo radikální hnutí Hamás. Egypt, který s pásmem rovněž sdílí hranici, ji podporuje. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na kritiku minulý týden připustil, že je pro částečné uvolnění námořní blokády s tím, že by se na monitorování lodí mohli podílet mezinárodní pozorovatelé. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám