Hlavní obsah

Izraelci v Gaze stříleli po civilistech s bílými vlajkami, Hamás barvu míru zneužíval

Novinky, Tomáš Reiner

Podle organizace Human Rights Watch (HRW) zabili izraelští vojáci při ofenzívě v pásmu Gazy na počátku roku 11 civilistů, přestože ti signalizovali bílou vlajkou, že nechtějí bojovat. HRW vyzvala Izrael, aby záležitost vyšetřil.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Izraelská armáda útočí v pásmu Gazy

Článek

Mezi oběťmi má být pět žen a čtyři děti. Celkem se jedná o sedm případů, při nichž vojáci přinejmenším neochránili civilisty anebo po nich rovnou úmyslně stříleli, uvedla organizace. Izrael podle BBC vyšetřuje pět takových případů, ale zároveň upozorňuje, že bílé vlajky zneužívalo militantní palestinské hnutí Hamás.

Obětí jednoho útoku se staly ženy s dětmi

Jeden z incidentů se podle HRW udál východně od Džabalji a vojáci při něm stříleli po dvou ženách a třech dětech, přičemž tři z nich držely kus bílého textilu. Dvě dívky ve věku dva a sedm let zemřely a třetí, které jsou čtyři roky, je ochrnutá od pasu dolů.

Vojáci na skupinu zaútočili před jejím domem poté, co jí nařídili dům opustit. „Mávali jsme vlajkami sedm až devět minut a dívali se přímo na ně. Potom najednou začali střílet a holčičky se skácely k zemi,“ citovala HRW babičku zabitých dětí.

Podle organizace naznačují dostupná svědectví a důkazy z balistických zkoumání či lékařských záznamů, že izraelské síly ve všech sedmi případech měly oblast pod kontrolou a za civilisty se neukrývali žádní ozbrojenci.

Izrael tvrdí, že nepochybil

Mluvčí izraelské vlády v reakci na zprávu řekl, že není dostatečně důvěryhodná, protože se zakládá na důkazech z oblasti, kterou kontroluje nepřátelské hnutí Hamás. Izraelská armáda podle něj respektuje bílé vlajky, Hamás je prý nicméně v bojích zneužil.

Zpráva HRW není jedinou kritikou izraelského úderu v pásmu Gazy. Jeruzalém byl obviněn z nasazení bílého fosforu, ostřelování nemocnic a sanitních vozů, obydlených čtvrtí či sídla OSN.

Aktivisté z izraelské organizace Breaking the Silence také zveřejnili anonymní svědectví vojáků, kteří uvedli, že palestinské civilisty pod pohrůžkou zastřelení používali jako štíty při prohledávání domů. Ze stejných praktik ovšem obvinil Jeruzalém i Hamás. Také ten spáchání jakéhokoliv válečného zločinu odmítá.

Armáda prý dosáhla cíle

Izrael v současnosti vyšetřuje stovku incidentů, 13 z nich jako kriminální čin. Ve středu byl jeden voják odsouzen k sedmi měsícům vězení za to, že použil kreditní kartu, kterou ukradl jednomu Palestinci.

Podle Jeruzaléma byla 22denní operace v Gaze nezbytná a přiměřená. Dosáhla cíle snížit počet raketových útoků palestinských radikálů z pásma na jeho území. Izrael přiznal pouze omyl, když armáda zbombardovala dům s 21 civilisty.

Při konfliktu zemřelo nejméně 1166 Palestinců. Údaje o tom, kolik z nich bylo civilistů, se liší. Izrael během bojů ztratil třináct lidí včetně tří civilistů, které zabila palestinská raketa. Podle izraelské vlády bylo na území židovského státu mezi lety 2000 a 2008 vypáleno 12 000 raket a granátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám