Hlavní obsah

Izrael znovu zvažuje osm let starý mírový plán Rijádu

Novinky, rei, Haaretz, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael vážně zvažuje staronový návrh Saúdské Arábie na mír mezi židovským a arabskými státy výměnou za území, která Izrael zabral během války v roce 1967. V neděli to oznámil izraelský ministr obrany Ehud Barak.

Foto: Nasser Nuri , Reuters

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

Saúdská Arábie s iniciativou přišla už v roce 2002. Plán počítá s uznáním Izraele arabským světem výměnou za izraelské stažení ze Západního břehu Jordánu, pásma Gazy, východního Jeruzaléma a Golanských výšin. Dvaadvacet členů Ligy arabských států plán podpořilo loni.

Barak řekl, že když zkrachovala individuální vyjednávání se Sýrií a s Palestinci, může být čas na všeobecnou mírovou dohodu. Poznamenal, že Izrael má společné zájmy s umírněnými arabskými lídry - uzemnit íránské jaderné ambice a omezit vliv radikálních hnutí Hizballáh v Libanonu a Hamás v Gaze.

O plánu už jednal s nastávající premiérkou Cipi Livniovou, která právě sestavuje kabinet. Jeruzalém si ale zachovává rezervovaný postoj, tvrdí, že plán je dobrým východiskem pro diskusi.

Také dosavadní premiér Ehud Olmert saúdský plán vítal. Některá území dobytá před třiceti let však odmítal opustit. Izrael mimo jiné argumentuje, že navrácení některých oblastí by v důsledku znamenalo rozvrácení územní integrity a zničení národního charakteru.

Reklama

Související články

Izraelský premiér Olmert oznámil rezignaci

Izraelský premiér Ehud Olmert v neděli oznámil vládě svou rezignaci. Skandály pronásledovaný Olmert ale může zůstat v úřadu coby prozatímní premiér ještě...

Výběr článků

Načítám