Hlavní obsah

Izrael přitvrdil, podnikl zatím nejsilnější odvetný úder na Gazu

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izraelské letouny a pozemní vojsko v noci na pátek zesílily útoky proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy, oznámila izraelská armáda. Nebyla však zahájena pozemní invaze. Podle palestinských úřadů zemřelo 115 Palestinců včetně 27 dětí. Palestinci odpověděli dalším ostřelováním, kdy vypálili 220 střel, z nichž 30 nepřekonalo hranici. Od pondělí vypálili přes 2000 raket a minometných granátů.

Živě: Vzájemné bombardování Pásma Gazy i Izraele pokračujeVideo: Steadycamline, Reuters

 
Článek

„Vzdušné a pozemní síly aktuálně útočí na Pásmo Gazy,“ oznámily po půlnoci Izraelské obranné síly (IDF) bez dalších podrobností. Posléze upřesnily, že žádný voják není na území pásma: „Objasnění: aktuálně nejsou žádné pozemní síly v Pásmu Gazy. Vzdušné a pozemní síly provádějí útoky na cíle v Pásmu Gazy.“

Jedná se kromě náletů i o silnou dělostřeleckou palbu od hranic, do které jsou zapojené i tanky.

Izrael pod palbou i z druhé strany. Na sever země dopadly rakety z Libanonu

Blízký a Střední východ

Nejtvrdší odvetný úder

Podle izraelské televize, na kterou se odkazovala agentura DPA, se jedná o nejsilnější a nejrozsáhlejší izraelský útok na Pásmo Gazy od pondělního vypuknutí násilí. Podle listu Ha’arec byly terčem útoku zpevněné tunely na severu pásma.

Čtyřicetiminutového náletu se zúčastnilo na 160 letadel, která shodila a odpálila 450 kusů munice na 150 cílů na severu Pásma Gazy. Pozemní síly vypálily 500 granátů včetně osvětlovacích, tanky vystřelily padesátkrát.

Podle svědků proběhlo mimořádně silné letecké i dělostřelecké bombardování a noční oblohu nad pásmem barvily do oranžova plameny z požárů. Ohlušující výbuchy lidi žijící u hranice v noci budily a slyšet byly také výkřiky strachu, protože okraj města Gaza je asi kilometr od hranice.

Netanjahu odmítl nabídku Hamásu na příměří, píše izraelský deník

Zahraniční

Obyvatelé severní části Pásma Gazy, kteří bydlí poblíž hranice s Izraelem, uvedli, že v enklávě nevidí žádné izraelské vojáky, hlásili ale silnou dělostřeleckou palbu a desítky izraelských leteckých útoků.

Další raketová palba na Izrael

Krátce poté bylo Izraelcům žijícím do vzdálenosti čtyř km od hranice nařízeno, aby se odebrali do krytů. Z pásma byla vypálena další salva raket.

Ještě ve čtvrtek večer dopadla jedna raketa do města Ramla poblíž mezinárodního Ben Gurionova letiště. Další zasáhla budovu v Beerševě, kde nikoho nezranila, ale způsobila únik plynu. Podle IDF počet vypálených palestinských raket a granátů překonal 2000. Hamás také vyslal z pásma nad Izrael další dron, který byl sestřelen.

Raketové ostřelování Izraele si už ve čtvrtek večer vyžádalo další oběť, byl smrtelně zraněn 87letý muž, který se snažil dostat do krytu. V Pásmu Gazy podle tamního ministerstva zdravotnictví zemřelo od začátku střetů 115 lidí a 600 bylo zraněno, Izrael hlásí obětí osm.

Boje mezi Izraelem a Palestinci probíhají již pátý den a nejeví známky slábnutí. Izrael ve čtvrtek oznámil, že u hranic s Pásmem Gazy shromáždil pozemní jednotky a povolal dalších 9000 vojáků v záloze, což některá izraelská média hodnotila jako předzvěst možné pozemní operace.

Izrael je připraven zahájit pozemní útok v Pásmu Gazy

Blízký a Střední východ

Boje vypukly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Napětí eskalovalo během ramadánu, když Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. Začátkem května se také očekával verdikt odvolacího soudu o vystěhování několika palestinských rodin ve východním Jeruzalémě, do jejichž domů se měli nastěhovat židovští osadníci.

Na tento měsíc také byly plánovány dlouho očekávané palestinské parlamentní volby, které ale palestinský prezident Mahmúd Abbás odložil i proto, že nebylo jisté, zda Izrael umožní hlasovat ve východním Jeruzalémě.

Reklama

Výběr článků

Načítám